Turist ceh, salvat de salvamontişti în Retezat

19 iulie 2018 | Adauga un comentariu | Publicat in: Eveniment, Flash

Un turist ceh care a suferit un traumatism la picior în timp ce cobora de pe Vârful Peleaga (2.509 m), din Masivul Retezat, şi nu mai putea să meargă, a fost salvat ieri, joi de echipele Salvamont Hunedoara trimise în sprijinul său, acţiunea desfăşurându-se în două etape din cauza reliefului accidentat şi a vremii nefavorabile.
Turistul, în vârstă de 44 de ani, se afla în Retezat împreună cu un grup din Cehia şi a urcat miercuri pe Vârful Peleaga. La coborâre, a alunecat pe potecă şi s-a lovit la picior, salvamontiştii bănuind că ar putea fi vorba de o fractură sau de o luxaţie care l-a împiedicat să meargă. Din cauza vremii şi a stării de hipotermie în care se afla bărbatul, primele îngrijiri au fost acordate la refugiul Salvamont de lângă Lacul Bucura, după care a fost coborât cu targa, joi, până la o ambulanţă.
„Iniţial, după ce i s-a acordat primul ajutor, turistul a fost adus la refugiul Salvamont de la Lacul Bucura, pentru că, din cauza vremii nefavorabile, cu ploaie abundentă şi frig, acesta intrase în hipotermie. În cursul zilei de joi, bărbatul a fost transportat pe targă până în Poiana Pelegii pe poteca Cailor şi prin Valea Lăpuşnicului. Operaţiunea a fost foarte dificilă din cauza vremii, a reliefului şi a drumului afectat de ploi“, a declarat Ovidiu Bodean, şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara.
O maşină de teren a Salvamont Hunedoara a reuşit apoi să ajungă în Poiana Pelegii de unde l-a preluat pe bărbat şi l-a adus până într-un loc de unde acesta a putut fi preluat de o ambulanţă şi transportat la spitalul din oraşul Haţeg pentru îngrijiri medicale.
Salvamontiştii recomandă turiştilor care urcă în Retezat să se intereseze la refugiile Salvamont despre evoluţia vremii, să aibă haine pentru ploaie şi să poarte încălţăminte cu un grad ridicat de aderenţă deoarece potecile pot deveni alunecoase din cauza umezelii. (Sorin Blada, AGERPRES)

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Bătrâne înşelate de falşi operatori de la Apa Prod

Cu toate că operatorul de apă din judeţ, SC Apa Prod, a anunţat că atunci când vin la uşă persoane...

Minerul prins în surpare a murit din cauza asfixiei

Minerul şef de schimb prins în surparea care a avut loc, miercuri dimineaţă, în subteranul Exploatării Miniere Lupeni, a murit...

Bărbat beat, spulberat de o maşină

Un bărbat de 60 de ani a ajuns la Unitatea Primiri Urgenţe a Spitalului de Urgenţă Petroşani cu multiple leziuni,...

Închide