FlashPolitica si administratie

TUN DE MILIOANE LA PRIMĂRIA ȘOIMUȘ. GUVERNUL SPALĂ ILEGALITĂȚILE PRIMARULUI LIBERAL?

Primăria comunei Șoimuș, la un pas de faliment. Liderii PNL se mobilizează și fac rost de bani. Guvernul intervine și spală urmele prejudiciului de pro­porții uriașe descoperit de autorități: 1,4 milioane de euro. Primarii PNL din județ, sacrificați pentru liniștea lui Mihai Irimie.

 

Ce ascunde primarul Mihai Irimie?

Dincolde imaginea primarului relaxat care pozează zâmbitor pe rețelele de socializare, strângând cu multă energie mâinile locuitorilor comunei Șoimuș sau plimbându-se cu vaporașul pe râul Mureș, primarul Mihai Gabriel Irimie as­cunde un mare secret: primăria pe care o conduce este în pragul falimentului! Informația este ținută sub lacăt și ni­meni nu are curaj să vorbească despre asta. Documentele însă nu pot fi reduse la tăcere. Ele vorbesc mai simplu și mai clar decât oricine despre debandada în care a fost aruncată Primăria Șoimuș. Pe scurt, în urma implementării defi­ci­tare a unui proiect finanțat din fonduri europene, primăria condusă de Irimie trebuie să achite un prejudiciu de peste 6 milioane de lei.

 

Echipa de control de la minister a depistat plăți ilegale

În data de 10 ianuarie 2017, sub auto­ritatea Ministerului Dezvoltării Regio­nale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, a fost încheiat „Procesul Verbal de constatare a neregulilor și de stabilire a creanțelor bugetare pentru pro­gramele operaționale în cadrul obiec­tivului convergență”, privind con­trac­tul de lucrări 2400/2014 „Alimen­ta­re cu apă în comuna Șoimuș, satele Șoimuș, Balata, Bejan, Chișcădaga, Păuliș, județul Hunedoara, contractul de servicii”, precum și contractate de ser­vicii de dirigenție de șantier, asistență tehnică și servicii de audit, în cadrul pro­iectului „Înființare rețea de alimentare cu apă în comuna Șoimuș” – cod SMIS 58653. Controlul a fost demarat ur­mare a Suspiciunii de neregulă nr. 39715/11.05.2016, transmisă minis­te­rului de către OIR POS Mediu Timișoara. Proiectul, în valoare de 16.572.406 lei (fără TVA), ar fi trebuit să fie imple­men­tat fără probleme, având în vedere că valoarea cheltuielilor neeligibile era de ZERO lei. Numai că, echipa de control din cadrul ministerului a găsit probleme majore care au generat un prejudiciu incredibil. „În urma verificărilor cererilor de rambursare nr. 2/13.01.2016, nr. 3/13.01.2016 și nr. 4/13.01.2016 de către OI POS Mediu Timișoara s-a con­sta­tat că beneficiarul Comuna Șoimuș nu a plătit integral sumele precizate în fac­turile anexate la cererile de ram­bur­sare, nu a prezentat documente care să ateste realizarea lucrărilor conform proiectului tehnic”. Pe înțelesul tuturor, Primăria Șoimuș a făcut plăți pentru lucrări care nu existau în acel moment! Este evident de ce organismul in­ter­mediar de la Timișoara s-a autosesizat și a cerut verificări. Felul în care au fost întocmite documentațiile, evidențele con­tabile de la Primăria Șoimuș, au ridi­cat serioase semne de întrebare, așa că ministerul și-a trimis echipa să ve­rifice dacă suspiciunile se confirmă sau nu.

 

Bugetul UE și cel național, prejudiciate de UAT Șoimuș

Concluziile activității de verificare consemnate în documentul amintit scot la iveală plăți efectuate ILEGAL de către Primăria Șoimuș. Concret, „echipa de control constată ca fiind plătită necu­ve­nit suma de 5.397.965,85 lei repre­zen­tând: 830.962,95 lei sumă plătită ne­cuvenit în baza cererii de plată nr. 1; 1.335.436,62 lei sumă plătită necuvenit în baza cererii de plată nr. 2, 3.231.566,28 lei sumă plătită necuvenit în baza cererii de plată nr. 1”. La valoarea de 5.397.965,85 de lei se adaugă TVA și alte deficiențe rezultând o valoare totală de 6.629.922,48 lei, bani care tre­buiau plătiți în termen de 30 de zile de la comunicarea procesului verbal citat.

 

Un proiect cu probleme… penale

Despre proiectul „Înființare rețea de alimentare cu apă în comuna Șoimuș”, presa din județul Hunedoara a scris an­chete din care au rezultat mai multe ne­reguli. Unele dintre ele au ajuns pe masa inspectorilor de la ITM Hunedoara, al­tele pe mâna anchetatorilor de la Inspectoratul de Poliție al Județului Hunedoara, însă și la DNA. Anchetele și verificările au bătut, însă, pasul pe loc, iar faptele reclamate în legătură cu acest proiect au rămas în zona gri. Mărturie stau și declarațiile de la tele­vi­ziune și din presa scrisă ale fostului său partener de afaceri, Ovidiu Draia, care a vorbit despre modul în care s-a derulat acest proiect.

 

Guvernul îi aruncă lui Irimie un colac de salvare

Mihai Irimie, devenit liberal la scurt timp după ce a fost ales în funcția de primar, a reușit să convingă actuala con­du­cere a PNL Hunedoara să-l sal­veze de la înnec. Cum altfel am putea traduce gestul halucinant al Guvernului României care, luni, 19 decembrie 2022, a adoptat o HOTĂRÂRE DE GUVERN privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Gu­ver­nului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2022, pentru unele unități adminis­trativ-teritoriale, prin care comuna Șoimuș primește nu mai puțin de 5.800.000 lei? În hotărâre, nicio altă primărie condusă de primari PNL nu pri­mește vreun ban. Ne întrebăm și în­tre­băm public pe premierul Nicolae Ciucă: Știe cui și pentru ce alocat această sumă imensă? De ce au fost sacrificați locuitorii celorlalte localități conduse de primari liberali? E mai importantă liniș­tea și confortul primarului-afacerist Mihai Irimie, decât bunăstarea sutelor de mii de hunedoreni din localitățile con­duse de ceilalți primari liberali?

 

Tot Guvernul închide gura celorlalți primari. Cu mărunțiș!

Ca să nu bată la ochi prea tare, tot gu­vernul a adoptat o altă hotărâre pentru ceilalți primari PNL de comună care primesc sume cuprinse între… 20 și 80 de mii de lei. Prin comparație, protejatul Irimie primește 5,8 milioane, iar cea mai mare comună, Pui, primește 80 de mii de lei, adică mărunțiș, adică de 72 de ori mai puțin! Certeju de Sus primește 30 de mii de lei, adică de 193 de ori mai puțin. Și tot așa!…

 

În loc de concluzii…

Pe bună dreptate, mulți primari liberali se întreabă, de ce Irimie nu și-a achitat prejudiciul din veniturile proprii, pentru că bani are, cel puțin asta reiese din cheltuielile pe care le face (recent a achiziționat un vaporaș), iar pomenile electorale pe care le face sunt de notorietate. Faptele sunt fapte și nu pot fi albite nici cu clor, nici cu bani! Ceea ce s-a întâmplat la Șoimuș este fără pre­cedent, iar Guvernul României trebuie să explice cu subiect și predicat, oficial, tuturor hunedorenilor, de ce a procedat în acest fel. Premierul Ciucă, militar de carieră, om care ar trebui să știe cum stă treaba cu onoarea și demnitatea, trebuie să aibă curajul să ne spună de ce Mihai Irimie trebuie salvat cu orice preț? De ce nu trebuie să plătească pentru greșelile sale? Sau să înțelegem că, dacă ești în tabăra potrivită, poți face orice îți trece prin cap ca primar, pentru că partidul oricum te va salva?
Hunedorenii merită un răspuns!

(Articol preluat de la Accent Media).

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura