Trimis în judecată pentru fraudarea fondurilor europene

Un bărbat care lucra, în urmă cu şase ani, pentru o firmă spaniolă a fost trimis în judecată de pro­curorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Ser­viciul Teritorial Alba Iulia pentru complicitate la fraudarea a două proiecte finanţate din fonduri euro­pene ce au vizat închiderea gropilor de gunoi din Deva şi Orăştie, ca parte a unui contract cu finanţare nerambursabilă derulat de Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara.

A primit o sumă frumuşică
Potrivit unui comunicat al DNA, inculpatul este acuzat de infracţiunea de participaţie improprie, sub forma complicităţii, la folosirea sau prezen­tarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, săvârşită în formă continuată.Valoarea celor două proiecte depăşeşte 20 de milioane de lei, procurorii DNA susţinând că, pentru serviciile sale, inculpatul ar fi primit din partea a două asocieri de firme, care au câştigat cele două contracte, o sumă de 747.000 lei.
În rechizitoriul întocmit de procurorii anticorupţie s-a reţinut că, în cursul anului 2014, între CJ Hunedoara, în calitate de beneficiar, şi Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Ope­raţional Sectorial Mediu, a fost încheiat un con­tract finanţat din fonduri europene nerambursa­bile ce avea ca obiect proiectul “Sistem de ma­na­ge­ment integrat al deşeurilor în judeţul Hunedoara”.
În cadrul acestui proiect, CJ Hunedoara a desfăşurat, simultan, procedura de achiziţie pentru ambele loturi ale proiectului: lotul 1 – Închiderea depozitului urban neconform Orăştie şi lotul 2 – Închiderea depozitului urban neconform Deva, acestea fiind gropi de gunoi neconforme de pe raza celor două localităţi.

Sechestru asigurator
Întrucât cele două asocieri de firme înscrise la licitaţii nu îndeplineau condiţiile minime de cali­fi­care referitoare la experienţa similară şi capa­ci­tatea profesională, acestea au apelat la ajutorul unui terţ susţinător, în persoana societăţii repre­zentată de inculpat.
„În acest context, inculpatul, în calitatea men­ţio­nată mai sus, ar fi remis reprezentanţilor celor două asocieri mai multe documente false şi inex­ac­te (procuri, angajamente, diplome de studii, CV-uri etc.), ajutând astfel la îndeplinirea condiţiilor pen­tru câştigarea licitaţiilor. Ulterior, reprezentanţii celor două asocieri, fără să cunoască caracterul acelor înscrisuri, le-au depus la autoritatea con­tractantă Consiliul Judeţean Hunedoara. Rezul­tatul acestor demersuri a fost atribuirea, în urma evaluării ofertelor, a celor două contracte către asocierile respective şi obţinerea de către acestea a sumei de totale 20.624.257 lei, reprezentând fon­duri nerambursabile”, se arată într-un comu­nicat al DNA.
Pentru serviciile sale, inculpatul ar fi primit de la cele două asocieri, conform contractelor încheiate anterior, suma totală de 747.032 lei, afirmă procurorii DNA. În cauză, a fost dispusă instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin inculpatului. Ministerul Fondurilor Europene şi Consiliul Judeţean Hunedoara s-au constituit părţi civile în procesul penal. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Hunedoara cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză. (Sorin Blada, Agerpres)

One thought on “Trimis în judecată pentru fraudarea fondurilor europene

  • 27 decembrie 2020 la 19:39
    Permalink

    Da, era combinat cu Molot si cu Dan Stoian. Ei sint cei trei excroci in aceasta situatie.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare