Comunitate

Trei sute de reenactori prezenţi la Festivalul „DacFest” – Sub semnul lupului

Trei sute de reenactori din şapte oraşe ale ţării şi din patru ţări eur­o­pene vor lua parte la ediţia din acest an a festivalului de reconstituire is­to­rică „DacFest”- Sub semnul lupului, care va avea loc în perioada 15-17 iulie în oraşul Simeria, pe platoul de la Măgura Uroiului.

Trei zile de festival
Festivalul a ajuns la ediţia a XII-a şi va reuni trupe de daci, romani şi sarmaţi venite de la Cluj-Napoca, Deva, Bucureşti, Alba Iulia, Baia Mare, Piteşti, Zalău, dar şi din Italia, Bulgaria, Anglia şi Polonia.
Programul celor trei zile de festival cuprinde demonstraţii, tactici de luptă şi confruntări ale legiunilor romane, ale războinicilor daci şi ale şcolilor de gladiatori, ritualuri şi dansuri antice, ateliere civile interactive.
„Cele două locuri de desfăşurare, centrul oraşului Simeria, unde este pro­gramată festivitatea de deschi­de­re cu deja tradiţionala paradă a cos­tumelor antice la lumina torţelor, şi Măgura Uroiului, unde vor fi amplasate taberele şi atelierele antice, punct destinat demonstraţiilor şi ritualurilor, sunt deja binecunoscute publicului interesat de acest gen de eveniment”, a declarat preşedintele Con­si­liului Jude­ţean (CJ) Hunedoara, Laurenţiu Nistor.
La rândul său, administratorul public al judeţului Hunedoara, Costel Avram, a remarcat faptul că festivalul con­tri­buie la definirea unui nou concept cultural al zonei – ca fiind judeţul celor două capitale din perioada dacilor şi romanilor.
„Pentru mine, festivalul are o sem­nificaţie aparte – este poate festivalul care ne ajută să ne definim judeţul Hunedoara ca judeţul celor două ca­pitale: Sarmizegetusa Regia şi Ulpia Traiana Sarmizegetusa. După părerea mea, este cel mai potrivit loc pentru a organiza un festival al dacilor, ro­manilor şi neamurilor înconjurătoare sau înrudite”, a arătat Avram.
Ceremonia de deschidere a fes­ti­valului va avea loc vineri seara, de la ora 21,30, în oraşul Simeria, cu o pa­radă cu torţe a participanţilor. Mani­fes­tarea va continua apoi pe platoul de la Măgura Uroiului, unde au fost pre­gătite deja diverse tabere unde se vor desfăşura diverse ateliere meşteşu­gă­reşti, de­monstraţii militare, lupte de gla­diatori sau concursuri de gas­tro­nomie.
Prima bătălie din festival este pro­gramată pentru sâmbătă seara, la ora 19,30, când trupele prezente se vor confrunta în ceea ce organizatorii au denumit „Asediul cetăţii Ardeu”.
Bătălia finală va avea loc duminică, la ora 15,00, fiind intitulată „Revolta: Foc pe Valea Mureşului”.
Evenimentul este organizat de CJ Hunedoara, Direcţia Generală de Ad­mi­nistrare Monumente şi Promovare Turistică Hunedoara, Primăria Simeria, Asociaţia Terra Dacica Aeterna, Cen­trul Cultural şi de Creaţie al oraşului Simeria.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura