Toteştiul se dezvoltă cu bani europeni

25 august 2010 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Magdalena Şerban

Orice bun gospodar ştie că, „precum e casa, aşa e şi stăpânul”. Expresia aceasta pare să o aplice şi primarul comunei Toteşti, Tiberiu Pasconi (foto), care a valorificat din plin oportunitatea atragerii de fonduri europene pentru modernizarea majorităţii satelor din comună.
Sumele au venit, licitaţia s-a ţinut

Astfel, comuna Toteşti este beneficiara unui program de dezvoltare, a cărui finanţare este asigurată din fonduri europene nerambursabile. Acest proiect se derulează prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară, creată împreună cu comuna Sarmizegetusa. Proiectul depus în baza „Măsurii 322 – Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale”, are finanţarea aprobată şi atribuită şi vizează totodată şi introducerea reţelelor de apă şi canalizare în cele două comune, precum şi construirea unei creşe la Păclişa. De asemenea, mai sunt cuprinse în acest proiect înfiinţarea unui centru de îngrijire pentru copii în satul Păclişa, amenajarea unei locaţii pentru conservarea tradiţiilor populare specifice zonei, capitol în care intră şi înfiinţarea unui ansamblu folcloric.
„A avut loc deja licitaţia de execuţie şi proiectare. În momentul de faţă, aşteptăm supervizarea documentaţiei ofertelor depuse de proiectant şi constructor, de către cei de la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit de la Bucureşti. Proiectul are o valoare de şase milioane de euro, fiind cel mai mare din Regiunea de Dezvoltare Vest”, ne-a declarat Tiberiu Pasconi, edilul-şef al comunei Toteşti.

Parc de panouri fotovoltaice
Însă, proiectele europene nu se opresc aici. Edilii ştiu să valorifice orice posibilitate care poate presupune fonduri pentru dezvoltarea comunei şi trai mai bun pentru localnici. Astfel, împreună cu primăriile comunelor General Berthelot, Sălaşu de Sus, Râu de Mori, Densuş, Pui, Răchitova şi Sântămăria Orlea, a mai fost depus un proiect de înfiinţare a unui parc de panouri fotovoltaice, pe o întindere de 3 ha. Şi acesta a fost declarat eligibil, spre marea mulţumire a administraţiei fiecărei comune implicate. Pe baza proiectului, se va produce energia electrică necesară pentru consumul propriu al unităţilor administrativ – teritoriale implicate.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Moloţ: S-a aşternut întunericul peste judeţ

„De astăzi, s-a aşternut întunericul peste judeţul Hunedoara”. Asta a spus, ieri, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ (foto),...

Furt de cablu, cu repetiţie, la Geoagiu

După ce în luna iunie, cinci tineri au furat aproape doi kilometri de cablu de telefonie fixă, din oraşul Geoagiu,...

„Prinţesa Ardealului” a fost eliberată din arest

Cântăreaţa din Deva, Roxana, supranumită „Prinţesa Ardealului”, a fost reţinută de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată...

Închide