Fara bascalie

Parcări cu plată sau fără plată

Am citit articolul din „Mesagerul hunedorean” referitor la gratuitatea parcărilor din municipiul Deva. Realitatea este că am argumente şi pro, şi contra.

Să fie gratuite? Românii, şi aşa cocoşaţi de taxe şi umiliţi prin scăderi de salarii ar merita ceva reduceri, măcar la taxa de parcare, dacă nu la altceva. Ar fi o favoare pe care le-ar arăta-o municipalitatea. La urma urmei, ar fi în avantajul nostru, inclusiv al meu. De ce nu aş vrea ceva gratis? Sau poate că e doar o stratagemă?
Pe de altă parte, în majoritatea oraşelor europene, mai ales în cele mari (cu care ne tot propunem să semănăm…), parcările sunt o mare problemă şi nici vorbă să fie gratuite. Ba chiar dimpotrivă. Să vă dau câteva exemple. În Viena, două ore de parcare costă 2,80 euro. Amenda minimă este de 30 de euro. În Nottingham, de exemplu, parcarea costă 2,40 lire sterline pentru două ore, dar atenţie, după două ore nu ai voie să prelungeşti, trebuie să muţi maşina în alt loc, de pe altă stradă. În Franţa, majoritatea locurilor de parcare sunt cu taxă, şi nu este deloc ieftină. La Salzburg, în centrul oraşului, şase ore de parcare costă nu mai puţin de 20 de euro. La fel este şi la Veneţia. În general, peste tot parcările se plătesc, unul dintre scopuri fiind şi decongestionarea arterelor centrale ale oraşelor. Câteodată se reuşeşte, de cele mai multe ori, nu.
Desigur că Deva nu este nici Veneţia şi nici Salzburg, dar parcă o taxă modică ar permite municipalităţii să amenajeze parcări în locuri în care să nu încurce atât de mult circulaţia. Înainte de a scrie editorialul, am întrebat câţiva cunoscuţi ce ar prefera. Majoritatea au spus că o taxă aşa cum este cea de acum, de un leu/3 ore, nu este prea mare, cu condiţia ca ea să fie folosită transparent pentru ameliorarea circulaţiei. Din discuţiile amicale a mai reieşit şi faptul că unele terase de vară sunt greşit amplasate, parcarea de la IPH este eronat proiectată, mai mult încurcă decât ajută, iar slalomul de pe bulevard este deranjant. Nu în ultimul rând, faptul că spaţiile rezervate taximetrelor sunt în continuă creştere. Au fost şterse de mult timp plăcuţele care indicau câte locuri de taxi sunt rezervate, aşa că de multe ori, parcările şi chiar şoseaua sunt complet blocate.
Ca să nu mai vorbim de comportamentul la volan al taximetriştilor, în special al celor foarte tineri…
Oricum, sunt nişte opinii. Am înţeles, tot de prin articole, că există o sumă mare, provenită din fonduri europene, destinată regândirii traficului în Deva.

2 comentarii la „Parcări cu plată sau fără plată

 • De acord cu Dl Sandu Gruian. Dar ce a „uitat” sa scrie aici, e ca atunci cand decizia de alocare a parcarilor din municipiul Deva a fost reclamata de unii consilieri, a fost pe motivul simpul…ca firma ce urma sa le preia a fost infiintata in urma cu 2-3 saptamani inaintea licitatiei. DECI A FOST FACUTA SPECIAL PT ASTA, ERA CU DEDICATIE.
  Ce mai uita Dl. Sandu sa spuna…e ca primaria Deva plateste aprox 8000 de euro (DA, ati vadut bine 8 mii euro) pe luna (ATENTIE – LUNAR !!!) din bani publici pt inchirierea a 3 birouri (primar si 2 viceprimari).
  1. Cine e om normal isi da seama de niste aspecte.
  2. De ce Dl. Sandu minte ? cand stie prea bine adevarul !!!

  P.S. Sandule, te rog sa nu-i crezi pe toti prosti !!! sti cum e, unii care te citesc s-ar putea sa rada de tine mai ales ca stiu ADEVARUL. Si atunci cine cade in hilaritate ???

 • 1. Nea Caisa sau oricum te numesti si de oriunde vii, eu nu discut aici despre parcari concesionate ilegal. Se poate face legal. Asta e un editorial, nu o ancheta. Nu m-am referit la nici o firma, de aceea avem consilieri ca sa se opuna unei concesionari dubioase. Nu? Asta nu e un editorial in favoarea nu stiu carei firme infiintate cu nu stiu cate saptamani in urma. E un punct de vedere. Daca nea Caisa este ACOLO, in consiliu, nu are decat sa ridice mana impotriva concesionarilor dubioase. Oricum, Mesagerul a scris despre asta la vremea potrivita.
  2. Cu birourile e alta chestie. Nu uit sa spun nimic, pur si simplu nu face obiectul editorialului. Nu stiu de ce le amestecati. Ce spuneam acum niste editoriale? Ca cetateanul e redus la o masinarie de vot care este pusa in functiune din 4 in 4 ani. Bun. Stim ca birourile sunt supraevaluate, am aflat si de pe site-uri „specializate”. Ce sa facem? Avem consilieri care ne reprezinta. Sau nu…?
  3. Nu cred pe nimeni prost, iar de ras, nu rade nimeni in tara asta pusa pe butuci. Din fericire, oricine poate comenta aici, fara smecherii si aluzii care sa duca aceasta rubrica in spatiul unei lupte politice. Foarte bine ca nea Caisa isi spune pasul si isi regleaza conturile. Dar eu nu vreau sa am de-a face cu fel de fel de Basesti carora una le spui si alta inteleg. Punct. Faceti ce vreti, si asa amarastenii sunt prostiti.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura