Comunitate

Țiganca, lucrare exotică la muzeul devean

Lucrarea Ţigancă (foto) semnată Apostol Mănciulescu, face parte din Colecţia de Artă Plastică a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.Este pictată în ulei pe carton, prezintă dimensiunile de 58 cm x 41 cm şi, pe stratul pictural, în partea stângă din planul superior se ob­servă semnătura <<Mănciulescu>>.
Tabloul de dimensiuni reduse înfă­ţişează nudul unei tinere femei redate din semiprofil. Pe fundalul nefinisat de culoare verde închis se conturează bustul femeii cu părul ondulat şi răsfirat peste umerii goi, reprezentată nud până la brâu. În partea inferioară nudul este acoperit cu pliurile rochiei pictate din tuşe de roşu vermilion, verde smarald şi tonurile acestor complementare. Atitudinea tinerei este relaxată şi şuviţele brune îi în­cadrează chipul expresiv cu privire galeşă, puţin stingherită, îndreptată în jos, spre colţul din stânga al tabloului. Expresivitatea trăsăturilor faciale cu bujori aurii şi buze trandafirii, căr­noase este întregită printr-o con­strucţie riguroasă, din eboşă. Fru­mu­seţea exotică este evidenţiată de zvelteţea corpolentă a modelului cu sânii rotunzi şi plini, de carnaţia mă­s­linie a pielii, de sprâncenele întu­necate, dese şi arcuite pe sub care sclipesc feeric ochii bruni, ca doi cărbuni încinşi. Trandafirii sângerii şi cercelul cu perlă neagră accentuează senzualitatea scenei voyeuriste, în care modelul este surprins într-un moment de intimitate, dezvelindu-şi farmecele feminine. Gama cromatică este redată prin contrastul com­ple­mentar, de la nuanţele de alb de pe îmbrăcăminte cu accente de roşu şi verde, la tonuri de umbră naturală, de sienna arsă şi de ocru, regăsite pe chip, pe corp şi în fundal.
Apostol Mănciulescu este un artist talentat de factură interbelică, iar caracteristicile stilului său sunt reliefate prin stăpânirea desenului şi a anatomiei umane, prin gestualism şi sensibilitate cromatică, prin abor­da­rea tematicilor deosebite cu tentă exotică. (A.N.)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura