Thomas Bach, președintele Comitetului Olimpic Internațional, vrea sportivii ruși și bieloruși înapoi în competiții. Cine se răzbună pe sportivi

Thomas Bach (foto), președintele Co­mitetului Olimpic Internațional, a militat recent pentru reprimirea spor­tivilor r­uși și bieloruși în competiții. Biroul executiv al Comitetului Olimpic In­ternațional s-a întrunit marți, 28 mar­tie 2023, scriu cei de la gsp.ro. În des­chiderea ședinței, președintele Thomas Bach a vorbit despre re­pri­mirea sportivilor din Rusia și Belarus în competițiile internaționale. Inter­zi­ce­rea lor a avut loc, în majoritatea spor­turilor, după războiul comandat de Vladimir Putin în Ucraina.

În mai multe sporturi
„Cel mai important lucru, și asta este o schimbare, este că participarea spor­ti­vilor ruși și bieloruși în competițiile in­ter­na­ționale s-a dovedit funcțională. Ve­dem asta zilnic, în mai multe sporturi, în special în tenis. Dar acest lucru e valabil și în hochei, handbal, tenis de masă, chiar și în anumite ligi de fotbal, nu doar în Europa, ci și în Statele Unite ale Americii”, a spus Thomas Bach, potrivit CNN.

Ucraina protestează: „Inițiativa Comitetului Olimpic Internațional este una regretabilă”
Discursul lui Bach a fost anticipat luni de Ucraina, Estonia, Lituania, Letonia și Polonia. Cele cinci state au emis un comunicat comun în care contestă inițiativa. „Regretăm că cei din Comitetul Olimpic Internațional se folosesc de pretextul non-discriminării pe bază de naționalitate și iau în calcul să întoarcă pre­cedenta recomandare, una foarte bine argumentată, de a nu permite par­ticiparea sportivilor din Rusia și din Belarus în competițiile internaționale. Vrem să vă amintim că nu naționalitatea sportivilor este determinantă, ci faptul că ei sunt sponsorizați și sprijiniți de gu­vernul de la Kremlin, unul care continuă agresiunea împotriva Ucrainei. Unii chiar sunt legați direct de armata rusă. Tre­buie să precizăm că în fiecare zi continuă atacurile Rusiei asupra civililor din Ucraina, inclusiv asupra infrastructurii sportive și a sportivilor ucraineni. Mili­oane de cetățeni au fost nevoiți să fugă și să își părăsească familiile, casele. Mulți sportivi ucraineni încă nu pot participa la competiții din cauza atacului Rusiei. Nu există nici un motiv ca sus­pen­da­rea dictată împotriva rușilor și bie­lo­rușilor să fie anulată. Considerăm cu tărie că nu este momentul potrivit să luăm în calcul participarea lor la Jocurile Olimpice sau la orice altă competiției.
Vă amintim că Rusia are la dis­po­ziție o metodă simplă de a-și rea­du­ce sportivii în competiții, oprind războiul lansat în Ucraina, cu complicitatea celor din Belarus, și restabilind suveranitatea și integritatea teritorială în granițele re­cu­noscute in­ter­na­țional”, arată Co­­mu­nicatul emis de Ucraina, Esto­nia, Lituania, Letonia și Polonia.