Comunitate

Teliucu Inferior: În vremuri incerte, investiții certe

Magdalena Șerban

Administrațiile publice locale au o nouă pro­vocare din partea axelor de finanțare, acestea fiind adaptate pentru următorul nivel investițional. La Teliucu Inferior, în pa­ralel cu documentațiile ce vor fi acce­sate pe diverse paliere, proiectele câști­gate din bani europeni nerambursabili sau pe filieră guvernamentală sunt pe ultima sută de metri de implementare.

Stații de încărcare, extindere rețea de gaz și reabilitare energetică
Potrivit Larisei Ienăşescu, manager de pro­iecte în cadrul Compartimentului de Dez­voltare Locală, proiectul ce viza înlo­cuirea vechilor lămpi stradale cu unele noi, economice, pe bază de led (310 la număr), s-a finalizat, la ora actuală aflându-se în faza deconturilor. S-a făcut recepția, deci totul e funcțional. Ce se urmărește însă e ca tot pe fonduri de mediu să se aplice pentru două stații electrice de încărcare a autove­hi­cu­lelor. Una e prevăzută la Teliucu Inferior, iar cealaltă la Cinciș. Ambele locații vor avea câte două puncte de încărcare. Sunt în eta­pa de avizare. Chiar dacă în momentul de față localnicii nu au mașini electrice, se pregătește terenul pentru viitor, dar și pen­tru partea turistică, vara venind multă lume la Lacul Cinciș. Totodată, autoritățile cen­trale au în plan reînnoirea parcului auto școlar în toată țara, prin achiziționarea de mi­crobuze electrice, așa că acele comu­ni­tăți care nu s-au gospodărit din timp, im­plementând aceste stații de încărcare electrică, nu vor primi nici microbuze noi. Prin Planul Național de Redresare și Reziliență – PNRR se urmărește accesarea unui proiect de reabilitare energetică a vechii școli din satul principal, ce a fost trans­formată în Centru de Servicii Publice Sociale pentru cetățeni (a fost schimbată destinația inițială a edificiului, aici nemai­func­ționând unitatea școlară de mulți ani). De asemenea, dacă se va reuși trecerea în proprietatea publică locală a clădirii ce găzduiește Centrul de Afaceri din Teliucu Inferior, se plănuiește să se intervină și asupra ei. În primul rând e mare nevoie de reabilitare energetică, acoperișul trebuind înlocuit în mod obligatoriu. “Să vedem ce măsuri o să apară prin Grupul de Acțiune Locală și în funcție de ele ne vom orienta către noi obiective investiționale. Mai dorim ca prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny să depunem documentația pentru extinderea rețelei de gaz metan în Teliucu Superior, Cinciș și Frontul II. Rețea avem doar în localitatea de centru. Normele au fost publicate, iar termenul limită e 26 aprilie 2022. Mai trebuie să actualizăm documentația existentă și după, să facem pasul. Populația se încălzește cu lemn de foc, dar prețurile sunt mari. Bineînțeles, pe lângă suma aferentă cumpărării lui se mai adaugă și cheltuielile cu tăierea, depozita­rea etc.”, a arătat Larisa Ienăşescu. Mai apoi, modernizarea parcului central (din fonduri europene) se va finaliza în luna curentă, urmând recepția lucrărilor, proiectul având și o a doua componetă, adică terenul de sport din curtea școlii din Cinciș ce a fost terminat de ceva vreme. Canalizarea me­na­jeră de pe Strada Lacului a fost recepțio­nată, fiind materializată prin Programul Na­țional de Dezvoltare Locală – PNDL, iar vestiarele de la baza sportivă din Teliuc sunt în lucru. Școlile din Cinciș și Teliuc sunt și ele în proces de reabilitare și modernizare, tot prin PNDL. După ce totul va fi gata, se va trece la dotări.

Fondurile europene, o poartă la care trebuie bătut mereu
„După cum am afirmat în nenumărate rânduri, un buget local e limitat. Banii pentru investiții se transpun de cele mai multe ori în reparații și reabilitări, întocmirea studiilor de fezabilitate necesare pentru diverse obiec­tive pe care le vrem înfăptuite, obținerea de avize etc, dar pentru proiectele mari căutăm susținere financiară externă sau exploatăm orice program național de investiții ni se pune la dispoziție. În 2022 vom încerca să profităm de șansele ce apar, mai fiind încă destule de făcut la nivel de comună. Pe măsură ce societatea evoluează, tehnologia avansează și condițiile de trai se raportează la alte nevoi, orice comunitate trebuie să se adapteze. Unele erau necesitățile unui cetă­țean acum 20 de ani și altele sunt acum. Dorim ca fiecare sat să beneficieze de ace­leași oportunități, ca să nu fie discrepanță sau să se creeze inegalități. Să ne dea Dumnezeu sănătate, putere să facem tot ce ne-am propus și mai ales înțelepciune să luăm cele mai bune decizii. Sper ca boli precum COVID să nu se mai abată vreodată asupra noastră și a semenilor noștri, iar pacea să sălășluiască peste tot în lume. Dum­nezeu să ne ocrotească”, a subliniat Daniel Pupeză (foto), primarul din Teliucu Inferior.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura