Comunitate

Sunteţi aşteptaţi la ,,Ţurcana Brează de Valea Jiului” şi la ,,Toamna Petrileană”

Magdalena Șerban

O nouă ediție a expoziției de ovine ”Țurcana Brează de Valea Jiului” va fi organizată de administrația publică din Petrila, pe platoul de lânga Scoala din Jieț, în 3 septembrie 2023, în­cepând cu ora 7:30. Sunteți bineve­niți să luați pulsul pieței și în egală măsură să petreceți o zi în stil tra­dițional. De asemenea, peste week-end, va avea loc Toamna Petrileană, ce va reuni spectacole, concursuri, te­rase cu bucate ales, parc de dis­tracții și tarabe cu oferte diverse.

Definitorie pentru aceste meleaguri
„Este o nouă acțiune prin care cres­cătorii de oi de la noi, care sunt extrem de bine cotați la nivel național și nu numai, sunt așteptați să își expună cele mai de seamă exemplare. Expo­ziția va fi însoțită de un spectacol cultural-artistic și o masă tradițională momâr­lănească. Îi invit pe toți iubitorii de animele din orașul Petrila, din întreaga Vale a Jiului si din apropiere să vină la Expoziția de Ovine de la Jieț. Consider că trebuie să prețuim și să pre­zentăm de câte ori avem ocazia ceea ce este al nostru, iar eve­nimentul de duminică arată pre­ocuparea noas­tră pentru acest lucru. Vă aștept pe toți!”, a trans­mis Vasile Jurca, edilul-șef din Petrila, cel care este organi­za­torul manifestării, alături de Aso­ciația Județeană a Crescătorilor de Ovine ((Dacia)) Județul Hunedoara și Primăria și Consiliul Local al Orașului Petrila. Pe scenă vor evolua Junii Petrileni, Bujorii Muntelui și Asociația Lirica Petroșani. Mai trebuie spus că evenimentul poartă numele ”Țurcana Brează de Valea Jiului” după specia ovină care a fost omologată de cres­cătorii de animale din această regiune a țării și care se regăsește în turmele deținute de cei mai mulți dintre ciobanii de pe Valea Jiului. De altfel, este cu­­noscut faptul că această îndeletnicire, și anume creșterea oilor din rasa Țurcană, are cea mai mare răspândire în rândul oierilor din România. Rasa – supranumită și ”Re­gina Munților”, este stabilă, rezistentă, deloc pretențioasă, oferind producții mixte de lapte, carne și lână, ceea ce au făcut-o să fie atât de apreciată.

Week-end plin
Și dacă tot e final de săptămână, distracția va dura de astăzi și până du­minică. „Toamna Petrileană” pro­mi­țând un program pentru toate gus­turile. Detaliile le găsiți aici: