Spectacol oferit de pompierii alpiniști la Castelul Corvinilor

Adriana Năstase

Antrenament unic în România realizat de pompierii alpinişti din cadrul ISU Hunedoara în zona Castelului Huniazilor. Pompierii au avut mai multe scenarii după care au lucrat.

Salvare și descarcerare în același timp
Este vorba de salvarea victimei unui acci­dent rutier în condițiile în care autoturismul se afla pe o pantă cu înclinație foarte mare și con­form scenariului, fără posibilitatea ca salvatorii să se apropie de vehicul pe un alt plan decât cel superior. Este pentru prima dată când pompierii alpiniști s-au antrenat pentru salvarea unei victime concomitent cu operațiuni de descarcerare, toate manevrele fiind executate cu salvatorii asigurați cu corzi. Salvatorii au imaginat trei variante în acest caz. Explozia autoturismului, în acest caz re­curgându-se la extragerea de urgență a vic­timei și transportul acesteia în zona de siguranță și apoi la ambulanță. Apoi, victima ar fi fost conștientă, blocată în interior, ex­tra­gerea acesteia realizându-se prin spatele autoturismului. Cea de-a treia variantă a fost aceea în care victima este blocată în interior fără posibilitatea deschiderii normale a ușilor, în acest caz s-a procedat la tăierea părții su­perioare a autovehiculului, cu sculele de des­carcerare grea (30 kg greutate), alimentate de un generator.
Un alt exercițiu a fost cel de salvare din turnul castelului. Pompierii alpiniști au acordat primul ajutor unei tinere rănite, folosind un sis­tem de linii tensionate (tiroliană), pe o distanță de aproximativ 90 m, din turnul castelului până în zona de siguranță (platoul exterior).
În timpul exercițiului a fost arborat drapelul României lucru aplaudat de toți cei care au fost prezenți acolo.
A fost un antrenament unic în țară. Nu s-a mai făcut până acum la pompieri așa ceva și pe o distanță asa de mare.
Un alt scenariu a fost cel de stabilizare, extragere și transportul unei victime cu fracturi multiple, urmare a unui accident de muncă, cu targa, printr-un rapel dirijat de pe schelele din spatele castelului.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.