ComunitateFlash

Şomerii hunedoreni nu se înghesuie la cursurile de recalificare

Adriana Raluca Mîţ

De la începutul acestui an şi până în prezent, la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Hunedoara au urmat cursuri de recalificare aproape 800 de şomeri, dintre care peste 50 la sută au reuşit să-şi găsească după absolvire un loc de muncă. Cele mai căutate meserii sunt în construcţii, industria alimentară şi comerţ.

Cursuri în aproape 20 de meserii

AJOFM Hunedoara sprijină persoanele care sunt în căutarea unui loc de muncă prin organizarea frecventă a mai multor cursuri de recalificare. Aceste programe de formare profesională trebuie să asigure iniţierea, calificarea, recalificarea, perfecţionarea şi specializarea persoanelor în căutarea unei slujbe. Astfel, de la 1 ianuarie 2010 s-au desfăşurat pe raza judeţului Hunedoara 53 de cursuri în aproape 20 de meserii.

Totuşi, din cei aproximativ 20.000 de şomeri existenţi în judeţul Hunedoara, doar cinci la sută au urmat cursurile de recalificare. Iar din aceştia, peste 50 la sută au reuşit să-şi găsească un loc de muncă. Ocupaţiile cele mai căutate pentru care s-au efectuat cursuri de: zidar, tâmplar, tencuitor; montator pereţi şi tavane rigips, instalator instalaţii de încălzire centrale, zugrav, tapetar, topitor, ospătar, vânzător în unităţi de alimentaţie publică, brutar, patiser produse făinoase, bucătar şi coafor.

„AJOFM Hunedoara monitorizează cursurile urmate de absolvenţi timp de 12 luni. Până în acest moment, din cei 776 de şomeri care au urmat cursuri de recalificare, au fost încadrate în câmpul muncii 438 de persoane”, declară Mihaela Boian, şef Serviciu programe de ocupare şi formare profesională în cadrul AJOFM Hunedoara.

Cine poate urma cursuri de recalificare

Potrivit Legii 76/2002, „persoanele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj sunt obligate să participe la programele de formare profesională oferite şi organizate de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, precum şi la examenul de absolvire a acestora”. Alături de aceste persoane, mai pot urma cursuri de recalificare şi „persoanele care desfăşoară activităţi în mediul rural şi nu realizează venituri lunare sau realizează venituri lunare mai mici decât indemnizaţia de şomaj şi care sunt înregistrate la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă”, se mai arată în Legea 76/2002. Toate cursurile de recalificare care se desfăşoară la AJOFM Hunedoara sunt gratuite, fiind finanţate din bugetul asigurărilor pentru şomaj.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura