Ploile torentiale au fãcut pagube de peste 12 milioane de lei

29 iulie 2010 | Adauga un comentariu | Publicat in: Politica si administratie

Nicolle Ebner

Numai pentru reconstrucţia obiectivelor şi terenurilor agricole din judeţul Hunedoara, afectate, luna trecută, de ploile abundente, scurgerile de pe versanţi, creşterea debitelor râurilor şi pâraielor şi de revărsarea acestora, este nevoie de 12,320 milioane de lei, de la bugetul de stat.

Dezastru în infrastructură
Cea mai mare valoare a pagubelor, de 8,3 milioane lei, s-a înregistrat în infrastructura de drumuri şi reţele de apă. Ploile torenţiale şi viiturile au distrus peste 90 de kilometri de drumuri judeţene, comunale şi străzi locale, un pod şi 26 de podeţe. Cea mai păgubită, la acest capitol, este comuna Vorţa, unde, conform evaluărilor, se înregistrează aproape 34 la sută (2,8 milioane lei) din întreaga valoare a pagubelor de la nivelul întregului judeţ. Şi în municipiul Hunedoara precipitaţiile abundente au distrus în jur de 10 kilometri de străzi modernizate şi nemodernizate pentru reconstrucţia cărora este nevoie de 786.000 de lei. Pagube importante s-au înregisteat şi în agricultură, ploile distrugând peste 677 de hectare de culturi de porumb, grâu, legume, cartofi, plantaţii de afin, lucernă, păşuni, fâneţe, şi terenuri de îmbunătăţiri funciare, valoarea pagubelor fiind de aproape 1,5 milioane lei. Centralizarea pagubelor la nivelul întregului judeţ a fost trimisă la guvern.

Bani pentru amenajarea malurilor şi albiilor 
Conştient de importanţa continuării investiţiilor pentru finalizarea lucrărilor de prevenire a efectelor calamităţilor naturale, prefectul Attila Dezsi a obţinut, printr-o hotărâre de guvern (nr.508), o finanţare nerambursabilă de aproape 30 de milioane de lei, din bugetul Fondului pentru Mediu. „Cele 30 de milioane de lei sunt destinate finanţării lucrărilor de amenajare a Văii Bucureşci, regularizare şi apărare mal pe Valea Luncanilor şi pe râul Orăştie – sectorul Căsteşti-Orăştie, reprofilarea albiei râului Jiul de Vest – în zona localităţii Lupeni, amenajarea pârâului Jieţ – în Petrila şi regularizarea pârâului Aninoasa. Consider că este absolut necesară continuarea investiţiilor pentru finalizarea lucrărilor de prevenire a efectelor calamităţilor naturale produse de inundaţii, lucrări care au fost stopate, din lipsă de fonduri”, a declarat prefectul Attila Dezsi.

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Şomerii hunedoreni nu se înghesuie la cursurile de recalificare

De la începutul acestui an şi până în prezent, la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Hunedoara au...

Imaginea ţării

Foarte mulţi români se duc în concediu în Bulgaria. Prea puţini se întorc cu opinii critice, ba dimpotrivă. Cu toate...

Gura lumii

Zvonerii au aflat că la un atelier auto din municipiul cu cetate se repară maşinile multor persoane ce poartă chipiu....

Închide