Actualitate

Și sindicaliștii de la Sanitas își strigă nemulțumirile

Federaţia SANITAS a organizat, ieri, un miting de protest în Capitală, la care au participat 10.000 de per­soane. Încălcarea ”sistemică” a pre­vederilor din Legea salarizării şi lipsa dialogului social sunt principalele revendicări ale sindicaliştilor.

Ce revendicările au protestarii
Aplicarea corectă şi în totalitate a prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pentru toate drep­tu­rile salariale cuvenite angajaţilor din Sănătate şi din Asistenţă socială: creş­terea salariilor de bază, aplicarea spor­urilor şi plata gărzilor la salariul de bază aflat în plată. Asigurarea finanţării vou­cherelor de vacanţă de la bugetul de stat, pentru angajaţii din Sănătate. Eli­minarea din Legea-cadru nr 153/2017 a plafonului de 30% care limi­tează acordarea sporurilor, compensaţiilor, primelor, indemnizaţiilor şi a altor drep­turi salariale pentru angajaţii din Sănă­tate şi Asistenţă socială, Rediscutarea cu partenerii sociali a obiectivelor asu­mate de autorităţi prin PNRR în ceea ce priveşte buna guvernanţă în sectorul public, cel puţin cele referitoare la principiile care vor sta la baza reformei sistemului public de salarizare.
”În ultimii doi ani, guvernele României au încălcat sistematic Legea salarizării prin blocarea creşterilor salariale. De­cizia a lovit în categoriile de angajaţi cu cele mai mici salarii din sistem: infir­mieri, brancardieri, îngrijitori, personal TESA, personal auxiliar, personal teh­nic etc. De cel puţin patru ani, aceiaşi guvernanţi alimentează inechitatea generată de calcularea sporurilor în sistemul de sănătate şi în cel de asis­ten­ţă socială”, a declarat Leonard Bărăscu, preşedintele Federaţiei SANITAS.
Potrivit acestuia, majoritatea cate­goriilor profesionale au sporul pentru condiţii de muncă aplicat la salariul din 2018 şi acelaşi mod de calcul se aplică şi pentru celelalte tipuri de sporuri – cel pentru munca de noapte, pentru munca în zilele de sâmbătă, duminică şi în sărbătorile legale, precum şi pentru plata gărzilor.
”Este o încălcare gravă a principiilor de drept al muncii. Dacă ai un salariu de bază în plată, toate celelalte drepturi salariale trebuie să se raporteze la el! Nu cerem nimic în plus faţă de ce prevede legea! Vrem ca oamenilor pe care îi reprezentăm să li se recunoască valoarea muncii şi să fie trataţi corect şi echitabil din punct de vedere salarial”, a mai afirmat preşedintele Federaţiei SANITAS.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.