Politica si administratie

Șeful ANAF, Lucian Heiuș: Din păcate, se mai ia șpagă la ANAF

Președintele ANAF, Lucian Heiuș (foto), a declarat că încasările ANAF au cres­cut în primele opt luni ale anului cu 22,4 la sută în termeni nominali și cu 12,5 la sută în termeni reali, la 246,2 miliarde lei. Planul instituției pentru acest an este 375,9 miliarde lei, a precizat Heiuș. Șeful ANAF a spus că, în urma controalelor începute la persoanele fizice, a înce­put să primească telefoane de ame­nin­țare. „Este normal când ai o astfel de funcție”, a spus Heiuș, care a pre­ci­zat că este apelat de pe cartele pre-pay și că nu se sperie.

Nu au cont bancar
Instituția spune că a identificat di­fe­rențe de peste 50.000 de lei între veniturile declarate și cele realizate în cazul a 500.000 de persoane. Instituția a suplimentat efectivul de inspectori pentru persoanele fizice și că în prezent media lunară a diferențelor de venituri descoperite este de 20 de milioane de lei, din care impozitul calculat este 5 mili­oane de lei.Șeful ANAF spune că în perioada următoare vor fi demarate li­citațiile pentru digitalizarea instituției, într-un program gestionat împreună cu Ministerul Finanțelor și că speră ca până la finele anului viitor să funcțio­neze deplin factura electronică. În con­text, președintele ANAF a precizat că în jur de 300.000 de firme din România, adică aproximativ una din patru, nu au cont bancar, lucrând doar cu numerar.
Lucian Heiuş, președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, a de­clarat duminică la Digi24 că „6-7 ins­pectori” au fost prinși în flagrant luând șpagă anul acesta și au fost ares­tați. Întrebat dacă „se mai ia șpagă la ANAF”, Lucian Heiuş a răspuns afir­mativ. „Din păcate, da. Anul ăsta am avut în jur de 6, 7 inspectori care au fost prinși în flagrant și au fost arestați direct”, a spus şeful ANAF. Lucian Heiuş susţine că poți reduce tentația redu­când la maximum contactul dintre ins­pectori și agenții economici. „Cu cât reușim să digitalizăm mai repede, să avem acces direct din biroul inspec­to­rului la contabilitatea firmei, cu atât vom reduce mai mult contactul direct dintre inspectori si contribuabili. Nu e un fenomen de masă. O mână de oa­meni aruncă o anatemă asupra între­gului ANAF, unde majoritatea sunt oa­meni cinstiți, dedicați profesiei. Din pă­cate, mai există și asemenea oameni”, spune şeful ANAF.