Comunitate

Secția Obstetrică-Ginecologie a spitalului din Orăștie, dotată cu un ecograf performant

Magdalena Șerban

De circa o lună, conducerea Spita­lului Municipal Orăștie a achiziționat un ecograf de top, cei doi medici care activează în cadrul secției Obstetrică-Ginecologie dispunând de echi­pa­mente moderne, necesare pen­tru a practica un act medical de calitate.

Rezoluție foarte bună și avantaje multiple
„Ecograful nou achizi­ționat este foar­te impor­tant în demersul nostru me­di­cal. Fiind de ultimă gene­rație, se pot face ecografii 3D, 4D, reușind, astfel, să identificăm sem­nalele de alarmă le­gate de posibilele malformații fetale. Sunt destul de greu de depistat și într-un procent destul de mic, dar ideea este că suntem ajutați pe cât de mult e posibil. Asta, datorită fidelității foarte mari a aparatului și totodată a Doppler-ului foarte bun, ceea ce alte ecografe nu pot oferi. Este un echipament din linia de top a ecografelor. Aveam și până acum ecograf, nu neapărat că era în­vechit (nici nou nu se poate spune că era), dar problema e că nu mai avea soft-ul de­dicat pentru Obstetrică și Gine­cologie. Cu astfel de soft pot face măsurători la diferite structuri ana­tomice mult mai complexe și lucruri mult mai avansate, bineînțeles. Vreau să subliniez că pentru sfera specialității și a exami­nă­rilor și intervențiilor pe care le facem, secția este foarte bine do­tată. Putem efectua inclusiv hister­o­o­nografii (pro­ce­deu minim invaziv, imagistic, de testare a permeabilității trompelor ute­rine) pentru pacientele care do­resc să rămână însărcinate și nu reușesc. E utilizat în infertilitate, fiind prin­tre primele ba­terii de investigații făcute pacientelor. Prima e la partea masculină, pentru a observa dacă sper­mograma este una normală, iar apoi ur­mează histero­so­no­gra­fia efec­tuată pacientei, pentru a constata dacă sunt permeabile trompele. Adresa­bi­li­tatea a crescut consistent, iar nașterile rămân în primele poziții privind pre­zentarea la doctor”, a punctat dr. Andrei Cristea (foton), medic specialist obstetri­că-ginecologie.

Una dintre secțiile-motor ale unității sanitare
„Absolut toate specialitățile au im­portanța și rolul lor bine definit, dar acolo unde sesizăm o adresabilitate care ia amploare și există un necesar de dotări solicitat de medici, căutăm să urgentăm achizițiile, identificând soluții financiare. Pe această cale doresc să mulțumesc autorităților locale și în mod special domnului primar Ovidiu Laurențiu Bălan fără de al cărui sprijin noi nu reușeam mare lucru. Avem noi perspective, iar proiectele vor con­ti­nua”, a transmis managerul Spitalului Municipal Orăștie, ec. Maria Lăcrămioara Uibariu (foto). Reamintim că aici se pot efectua consultații de obstetrică-ginecologie, controale periodice, urmărirea evoluției sarcinii (morfologia fetală), ecografii: 2D,3D, 4D endo­va­ginale, screening pentru malformațiile fetale, screening pentru bolile neo­plazice de col și diagnosticarea lor, tra­tamente pentru patologii be­nigne, sarcini extrauterine, fi­broame uterine, chisturi ova­rie­ne, exa­men citologic Papa­nicolau și bacteriologic al se­creției vaginale, mon­tare/ extracție sterilet, electro­cau­terizare, tra­tament de ste­rilitate, examen de urină, de­pistare HPV, contracepție și planning familial. Pacientele se vor prezenta cu bilet de trimitere de la medicul de familie (cu programare la Fișierul spitalului sau la numărul de telefon 0254/243.015).

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura