Sătenii din Certeju de Sus, bogaţii care trăiesc la limita sărăciei

Adriana Năstase

Se ştie că Certeju de Sus a fost o comună prosperă cu ani în urmă. Atunci când exploatarea minieră funcţiona. Sătenii de aici îşi amintesc ce locuri de muncă bine plătite aveau şi duc dorul acelor vremuri bune pentru comuna lor.

Mina s-a închis în urmă cu 20 de ani
Când Exploatarea minieră de la Certeju de Sus s-a închis, a fost ca un şoc pentru localnici. Ei şi-au văzut toate visele spulberate. De atunci, totul merge din rău în mai rău. Iar redeschiderea mineritului întârzie, din păcate.
A fost cândva o zonă prosperă. Aici, la Certeju de Sus, fiecare familie avea pe cineva care lucra la mină. Cu toate că stau pe munţi de aur, timpurile bune s-au sfârşit de mult. De 20 de ani nu se mai exploatează aurul la Certej. Oamenii pleacă din zonă, încercând să-şi găsească slujbe în altă parte. Tot mai multe din casele bătrâneşti au rămas părăsite. Tinerii au fugit la oraş, iar bătrânii s-au dus unul câte unul. Primarul comunei se luptă de ani buni cu morile de vânt. Mulţi dintre localnici au lucrat la mină, dar şi-au pierdut slujbele atunci când s-a închis exploatarea, deşi mai aveau câţiva ani până la pensie. De atunci, unii îşi tot caută de lucru, dar susţin că e dificil. Sunt sute de oameni din Certej şi localităţile învecinate care îşi caută cu disperare un loc de muncă.Oamenii nu ştiu ce să mai facă, iar în zonă să găseşti un loc de muncă cât de cât plătit este un mare noroc.

Oamenii pleacă în alte locuri
Certeju de Sus este o comună frumoasă, binecuvântată de Dumnezeu cu locuri superbe. Mulţi ani, autorităţile s-au gândit că turismul ar putea fi o soluţie pentru asigurarea locurilor de muncă. Din păcate, turismul nu a putut înlocui nici pe departe minele de aur. Aşa că oamenii din zona Certejului încep să-şi piardă şi bruma de speranţă ce le-a rămas. În timp ce sătenii aşteaptă un miracol, comuna se depopulează pe zi ce trece. Miracolul întârzie să vină la Certeju de Sus.

Vor să muncească
Redeschiderea mineritului în comună întârzie, iar sătenii sunt disperaţi. Ei îşi doresc foarte mult ca totul să revină la normal, aşa cum era în urmă cu mulţi ani, să aibă locuri de muncă, să facă ceea ce ştiu mai bine, şi comuna să înflorească. „Nu cerem prea mult, decât să fie bine. Să muncim şi să avem bani să ne ducem traiul, iar copiii noştri să nu mai plece în alte locuri din ţară sau chiar din străinătate. Stăm pe un munte de aur, suntem bogaţi, dar totuşi săraci. Nu e normal ce se întâmplă. Vrem să muncim şi să trăim bine“, spune un localnic din Certeju de Sus.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.