Actualitate

Sanatoriul din Geoagiu a făcut pași investiționali mari

Magdalena Șerban

Una dintre instituțiile medicale hu­ne­dorene care a beneficiat de multe in­vestiții pe parcursul ultimului an, în mod special, este Sanatoriul de Pneumo­ftiziologie Geoagiu. Pe lista imediat următoare se află și altele ce vor prinde contur, printre care inclusiv o salină, atât de binevenită în cazul celor care se confruntă cu afecțiuni pul­monare.

Vitale pentru buna funcționare
„Cu ajutorul fondurilor primite de la Consiliul Județean Hunedoara, a fost achiziționat un analizator automat al gazelor sanguine (folosind sânge arte­rial sau venos), cu eliberarea rezultatului într-un timp foarte scurt (aproximativ 3 minute), care este extrem de important pentru stabilirea diagnosticului si mo­nitorizarea insuficienței respiratorii cro­nice. Este indispensabil medicului de gardă pentru precizarea cauzei de­com­pensării/acutizarii patologiei cronice a pacienților, stabilirea unui diagnostic corect și rapid, precum și îndrumarea acestuia într-un centru specializat. Are o înaltă sensibilitate și specificitate a rezultatelor care sunt comparabile cu cele ale unui laborator avansat. Este utilizat de trei luni, aproape zilnic, fiind indispensabil pentru un pneumolog. Evidențiază modificări în sânge, indis­pensabile diagnosticului, tratamentului și monitorizării evoluției pacientului. Apoi, prin proiectul accesat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), derulat prin Consiliul Județean Hunedoara, s-au achiziționat analizor au­tomat pentru spută nespecifică, utilizat în determinarea bacteriană (din spută și exudat faringian, cultura aces­teia și efectuarea antibiogramei care evidențiază rezistența sau sensibilitatea bacteriei respective la antibioterapie), sistem automat de nebulizare pentru dezinfecția suprafețelor pe cale aeriană (noco spray), sistem cu abur și dez­in­fec­tant pentru decontaminarea și dezin­fecția înaltă, rapidă, pe bază de jet direc­țional de abur pentru zonele greu accesibile cu laveta sau sprayere, cu în­cărcătură organică greu de îndepăratat, astfel încât poate fi folosit în saloane, chiar în prezența pacienților. Se adaugă sis­tem de curățenie automat pentru de­contaminare/dezinfecție de suprafețe și echipamente, pe bază de abur și acid peracetic, cărucioare de curățenie, sis­tem de control al igienei mâinilor – lu­minometru și prelevator de aer pentru determinarea aeromicroflorei din în­căperi. Suntem singura instituție sa­ni­tară cu paturi din județul Hunedoara căreia i-a fost acceptat proiectul. Și nu în ultimul rând, amintesc de faptul că din sursele proprii s-au achiziționat noi fotolii (moderne) de recoltare a ana­li­zelor pentru pacienți. De asemenea, avem pe rol un nou proiect, și anume o construcție nouă, cu laborator mo­dern de radiologie și imagistică me­dicală la parter, iar la etaj cu cabine­te de con­sultații pentru Ambula­to­riu de specia­litate, complet utilate și dotate cu echi­pamente medi­cale, edificiul fiind pre­văzut și cu lift exterior. S-au trimis actele tot pentru PNRR, recent. Salino­te­rapia este în atenția noastră, așa cum am spus și în alte dăți, afându-ne în faza de avizare pentru construcția unei saline”, a punctat dr. Răzvan Roșu, medic spe­cialist pneumolog și director me­dical în cadrul Sanatoriului de Pneu­mo­fti­zi­o­logie Geoagiu.

Ușă deschisă
„Pe parcursul ultimului an, am bifat investiții foarte importante în sprijinirea realizării unui act medical de calitate și oferirea unor condiții optime pacienților care ni se adresează, iar planul mana­gerial include și alte obiective ce spe­răm să se concretizeze din fonduri atra­se. Indiscutabil, sprijinul Consiliului Ju­de­țean Hunedoara, căruia îi suntem subor­donați, este unul însemnat, contri­buind la dezvoltarea unității noastre sanitare. De altfel, s-a investit foarte mult în procesul de dotare și mode­r­nizare a tuturor unităților spitalicești subordonate administrației județene. Mulțumim pentru întreaga deschidere”, a transmis managerul Sanatoriului de Pneumoftiziologie din Geoagiu, Ancuța Suciu (foto).

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura