Obiceiurile… ne îmbolnăvesc

06 Simona Timofte 885545343_nSimona Timofte

V-aţi pus vreodată întrebarea de ce varietatea alimentelor pe care le consumăm este atât de limitată? De ce ne-o limităm? Căci noi o facem! Dacă stăm să ne gândim există foarte multe plante comestibile care pot fi folosite şi ca remedii.
Răspunsul ar fi conservatorismul înnăscut, faptul că tindem să ne transmitem obiceiurile de-a lungul generaţiilor, chiar dacă sunt nesănătoase… şi ţinem la ele cu dinţii, adică, nu putem petrece sărbătorile fără aceleaşi alimente: salată boeuf cu maioneză, cârnaţii de porc, piftie, caltaboşi, fripturi îmbibate în grasimi, cartofi prăjiţi… Ce-aţi zice dacă în locul sarmalelor, am găti sparanghel, gulii, măcris… alimente care nu se prea bucură de popularitate la noi? A-ţi zice că nu e normal, că nu puteţi schimba tradiţia şi bineînţeles gusturile. Din păcate, gusturile cu care ne-am obişnuit de mici copii ne fac să preferăm anumite alimente. Aversiunea adolescenţilor este de înţeles şi chiar a vârstnicilor pentru că adolescenţii nu se gândesc la aspectele nutritive ale alimentelor pe care le consumă, iar vârstnicii sunt prea setaţi pe obiceiuri şi gusturi de peste 60 de ani ca să-i mai intereseze să schimbe ceva, preferă chiar să ignore faptul că anumite alimente le-au făcut rău şi i-au îmbolnăvit… Toţi ar trebui să luam în considerare că papilele noastre gustative se obişnuiesc mai repede decât am crede cu gusturi noi, mai ales dacă hotărâm să consumăm un anumit aliment conştient. Gusturile noastre s-au alterat şi nu ne putem conduce după ele, dar, oare cum am putea să ne schimbăm obiceiurile cu care am fost obişnuiţi? De ce ne cramponăm de aceste gusturi nesănătoase şi nu încercăm să descoperim gusturi naturale, nealterate? Pe acestea ar trebui să le preţuim şi să le acceptăm… Se spune că acela care este înţelept mănâncă şi cu capul nu numai cu limba!

(Informaţii suplimentare şi programări la tel. 0741-087.588 sau la Cabinet nutriţie Simona Timofte, Deva, Piaţa Victoriei, clădirea IPH, camera 8, parter)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Şeful SRI Hunedoara audiat în dosarul Berbeceanu

Astăzi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) se va desfăşura un nou termen în dosarul în care comisarul...

Sentinţa în procesul Simota, amânată din nou

O nouă amânare a magistraţilor Judecătoriei Petroşani în dosarul de evaziune fiscală al controversatului afacerist, Alin Simota (foto).

S-a profilat pe spart magazine

Un minor din Vulcan s-a ales cu un dosar penal, după ce a fost prins de poliţişti cu „mâţa în...

Închide