Salvatorii minieri şi de suprafaţă din România au concurat la Petroşani

20 noiembrie 2018 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Magdalena Şerban

Recent, la Petroşani s-a desfăşurat cea de-a XI-a ediţie a Concursului Naţional de Salvare Minieră şi de Suprafaţă, organizat de Asociaţia Salvatorilor Minieri şi de Suprafaţă (ASMS), Institutul Naţional pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – Insemex Petroşani şi CEH – Divizia Minieră. Startul a reunit 13 echipe din judeţ şi din ţară.
După cum se practică de peste un deceniu, competiţia a fost structurată pe două secţiuni: cea subterană şi cea de suprafaţă, iar participanţii au avut de trecut mai multe probe, cu ajutorul cărora le-au fost testate îndemânarea şi pregătirea în actul de salvare, timpii de parcurgere a traseului impus şi acurateţea execuţiei. La secţiunea de salvare minieră subterană, fruntaşii ediţiei au ieşit salvatorii de la EM Lonea, urmaţi de cei de la EM Lupeni, EM Livezeni, Salina Praid şi EM Vulcan. La secţiunea de salvare minieră la suprafaţă, prima poziţie şi-au adjudecat-o salvatorii de la Fireproof Team Ploieşti, urmaţi de colegii lor de breaslă de la ArcelorMittal Galaţi, Falck Fire Ploieşti, Metrorex Bucureşti, Electrocentrale Craiova, Electrocentrale Rovinari, Electrocentrale Işalniţa şi Electrocentrale Turceni.
„Le adresez felicitări tuturor participanţilor şi le urez mult succes în meseria aleasă. Sper ca astfel de concursuri să rămână la nivelul competiţional, fără să fim nevoiţi să punem în aplicare experienţa dobândită în cadrul acestor confruntări performante, în cazul unor tragedii. Concluzia mea rămâne neschimbată: încă este nevoie de salvatori profesionişti în România, care să facă faţă celor mai dure condiţii pe care această ramură de activitate ni le impune în situaţii-limită, implicând salvarea de vieţi omeneşti. Atunci, totul se petrece contratimp, pe viaţă şi pe moarte. Am susţinut cu tărie că Staţia Centrală de Salvare Minieră din Valea Jiului trebuie să-şi continue activitatea, indiferent de acţiunile de închidere a mineritului ori de restrângere. Din nefericire, catastrofele din subteran pot pândi pe oricine, de oriunde din ţară sau lumea mare“, a precizat dr. ing. Artur Găman (foto mic), directorul general al Insemex Petroşani şi preşedinte al Asociaţiei Salvatorilor Minieri şi de Suprafaţă.

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Obligat să plătească despăgubiri

Tânărul devenit celebru după ce a adunat mai multe dosare penale pe numele său, pentru că-şi făcuse o pasiune din...

Criminalul de la clubul de manele a cerut schimbarea regimului de detenţie

Bărbatul din Vulcan care a ucis cu un cuţit doi tineri în faţa unui club de manele, în urmă cu...

Adolescenta hoaţă a comis-o din nou

O adolescentă din Lupeni are la activ sute de spargeri şi a băgat cu adevărat Valea în sperieţi. Pentru că...

Închide