ComunitateEducatie si cultura

Salonul Hunedorean al Cărții, un regal de cultură

S-a încheiat ediția a XXI a Salonului Hunedorean al Cărții, care a fost un eveniment cultural extrem de bogat. Bogat în autori, volume, public, într-un amalgam de dragoste pentru frumos.
MESAGERUL HUNEDOREAN vă prezintă cele mai importante momente ale acestui regal de cultură, organizat de Biblioteca Județeană și Consiliul Ju­dețean.

Dialoguri
«În cadrul celei de-a XXI-a ediții a Salonului Hunedorean al Cărții, a avut loc o întâlnire cu binecunoscutul preot Dr. Constantin Necula, care a lansat la Deva cartea Printre cuvinte, între prieteni, apărută recent la Editura Agnos din Sibiu. Este o carte care cu­prinde dialoguri între părintele Constantin Necula și realizatorul de te­leviziune Dan Negru. Așa cum aflăm din prefața semnată de Romeo Petrașciuc, această carte a fost scrisă în pre­lun­girea unei conferinţe pe care părintele Constantin Necula şi Dan Negru au susţinut-o la Bacău, în 7 mai 2022, la invitaţia Fundaţiei şi Farmaciilor Sf. Spiridon”, a spus Sebastian Bara, ma­na­gerul Bibliotecii Județene.

Nimeni nu-i perfect
„La Salonul Hunedorean al Cărții din acest an am avut bucuria să ne întâlnim și cu prozatorul, traducătorul, editorul, omul de televiziune Radu Paraschivescu. Cu acest prilej, autorul și-a lansat cele mai recente trei cărți, toate apărute în ultimul an la Editura Humanitas: Noi suntem români (nimeni nu-i perfect), care cuprinde consi­de­rații despre realitățile românești de astăzi, scrise cu inteligență, umor și cu un acut simț al observației; Acul de aur și ochii Glorianei – un palpitant roman a cărui acțiune se petrece în Italia Papei Clement al VIII-lea și în Anglia elisa­betană, în care se petrec „(…) întâmplări și personaje care nu au existat aievea și care trăiesc alături de oameni a căror existență pe pământ poate fi iden­ti­fi­cată cu eforturi mai mici sau mai mari” și, în sfârșit, Cu inima smulsă din piept, un roman care poartă cititorul în Portugalia secolului al XIV-lea, unde se petrece o cutremurătoare poveste de dragoste care a inspirat, peste secole, poeți și muzicieni”, a declarat Sebastian Bara.

Cea mai frumoasă poveste
„Salonul Hunedorean al Cărții din acest an a găzduit o foarte interesantă întâlnire cu istoricul Adrian Cioroianu. Cu această ocazie, cunoscutul istoric, managerul Bibliotecii Naționale a României, și-a lansat trilogia intitulată Cea mai frumoasă poveste, care cu­prinde volumele Câteva adevăruri sim­ple despre istoria românilor, Nu putem evada din istoria noastră și O țară se construiește zi de zi, toate apărute la Curtea Veche Publishing, precum și volumul A fost odată ca niciodată Partidul Comunist Român. 1921-2021. Pentru o istorie dezinhibată a ‘viitorului luminos’, apărut la Editura Polirom”, a adăugat managerul Bbiliotecii Jude­țene.

Horațiu Mălăele, un artist complet
« Întotdeauna este un mare privilegiu pentru un public așa-zis provincial, care nu se poate bucura de viața culturală a Bucureștiului, să se poată întâlni față în față cu mari artiști, cu actori de pe renumitele scene bucureștene, cu scrii­tori. Întâlnirea cu artistul Horațiu Mălăele a fost un astfel de privilegiu pentru că Biblioteca Județeană ‘Ovid Densusianu’ Hunedoara – Deva l-a invi­tat la această ediție a Salonului Hune­dorean al Cărții, unde Horațiu Mălăele și-a lansat trei cărți. Dincolo de pro­fe­siunile de actor și regizor pe care le îndeplinește cu har și succes de peste patru decenii, Horațiu Mălăele este și un scriitor de mare talent și un cari­ca­turist expresiv. Prima dintre cărțile lansate, O poveste cam ciudată și alte două povestiri, apărută anul acesta la editura bucureșteană Bookzone, cu­prinde proză scurtă ce trimite direct la scrierile lui Franz Kafka, povestirile lui fiind stranii și armonioase, tulburătoare și exacte, frumoase, simple și pro­funde, în opinia jurnalistului Doru Bușcu. A doua este o povestire cu conotații auto­biografice, o muzică venită de din­colo de pasiunea vieții și de vremelnicia lucrurilor, o lacrimă a trecutului – nostalgia, cum își prezintă Horațiu Mălăele povestirea ‘Tehomir’, apărută în anul 2020 la Editura ALL.În sfârșit, cartea care completează profilul ar­tistic al autorului este Poezii și vorbe-n vânt, ce cuprinde ‘aforisme executate cu precizia unei săbii de samurai’, cum caracterizează criticul literar Dan C. Mihăilescu, prefațatorul volumului, aceste miniaturi însoțite de desenele artistului, extrem de inspirate, esen­ția­lizate și sugestive, carte apărută la edi­tura Bookzone », susține Bara.

Cel mai de succes
Scriitorul de literatură pentru copii Alec Blenche și-a lansat cartea Aven­turi în Țara Emoțiilor, apărută la Editura Univers. Alec Blenche este un nume bine cunoscut micilor cititori și părin­ților acestora, este autorul a peste 30 de cărți și e considerat cel mai de succes scriitor de cărți pentru copii din România, la ora actuală.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura