Politica si administratie

Salariile minerilor, asigurate în acest an

Andreea Lazăr

Ministerul Economiei, conducerea Companiei Naţionale a Huilei (CNH) şi sindicatele din Valea Jiului au semnat, săptămâna trecută, un protocol prin care se asigură finanţarea activităţii miniere din Valea Jiului. Protocolul cuprinde opt puncte principale, care fac referire la asigurarea finanţării, planul de reorganizare al exploatărilor miniere, dar şi găsirea de soluţii pentru ştergerea datoriilor istorice ale CNH.

Identificarea minelor neviabile
Potrivit prefectului judeţului Hunedoara, Attila Dezsi (foto), protocolul încheiat prevede închiderea grupului de mine neviabile, până la sfârşitul anului 2018. Chiar dacă există mai multe voci care susţin că minele nerentabile ar fi Petrila, Paroşeni şi Uricani, în cadrul protocolului nu au fost specificate minele care se vor închide. „În acest moment, nu a fost stabilit grupul minelor neviabile. Există doar variante de lucru, care vor fi analizate în perioada următoare. În ceea ce priveşte disponibilizările de personal, deocamdată, nu se pun astfel de probleme, dar sindicatele au cerut ca în cazul restructurărilor, să existe posibilitatea plăţilor compensatorii”, a afirmat Attila Dezsi. În condiţiile în care, pe parcursul procesului de închidere a minelor neviabile, una dintre acestea ajunge să aibă condiţii financiare de exploatare pozitive, ea poate ieşi din programul de închidere.

CNH, şters de pe lista datornicilor?
Acelaşi protocol cuprinde şi promisiunea Ministerului Economiei de a găsi soluţii pentru ştergerea datoriilor CNH către stat. Aceste datorii se ridică la peste 300.000.000 de lei, dintre care 70 la sută sunt penalităţi. „Acest protocol aduce liniştea în Valea Jiului. De asemenea, acesta creează şi confortul necesar discuţiilor privind continuarea activităţii în Valea Jiului pe termen mediu şi foarte lung, dar şi construirii posibilităţilor de reorganizare a mineritului din această zonă”, a conchis Attila Dezsi, prefectul judeţului.

One thought on “Salariile minerilor, asigurate în acest an

  • Fara disponibilizari si asa suntem putini in subterane si nu sunt locuri de munca pentru tineri in Vaslea Jiului in aceasta zona saraca.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura