Editorial

Să nu ne îmbătăm cu apă rece. Moţiunea nu va trece!

După cum se prezintă lucrurile până acum pe scena noastră politică, moţiunea de cenzură a opoziţiei, formată din PSD-PC şi PNL, n-are nici o şansă să treacă. Nici măcar din greşeală. Şi când fac această afirmaţie, mă gândesc întâi la faptul că, de această dată, parlamentarii democrat-liberali, ai UDMR, cei aşa-zişi independenţi, grupaţi în UNPR, precum şi reprezentanţii minorităţilor, care susţin actualul guvern, vor strânge rândurile şi vor vota ca la carte, nedând nici o şansă moţiunii opoziţiei să treacă. Dar, mai mult ca sigur, vor fi şi parlamentari social-democraţi şi chiar liberali care vor trăda, votând împotrivă. Asta, deşi liderul PSD Victor Ponta susţinea că el ştie mai mulţi parlamentari PDL nemulţumiţi de activitatea Guvernului Boc, care vor susţine moţiunea de cenzură. Nu ştiu dacă Victor Ponta chiar crede acest lucru, sau se îmbată cu apă chioară. Părerea mea este că, atât Ponta, cât şi Crin Antonescu ştiu că moţiunea lor n-are nici o şansă, dar au depus-o, pentru că în momentele grele în care se află ţara, trebuie să arate şi ei că fac ceva pentru români, pentru cei care le-au dat votul lor, trimiţându-i în Parlament. Şi, în plus, dă bine şi la imagine, nu?
Dar, haide, totuşi, să presupunem că moţiunea de cenzură va trece şi guvernul cade. Cu asta ce rezolvăm? În primul rând, preşedintele Băsescu nu va da puterea pesediştilor şi liberalilor, ci va nominaliza tot un premier de la PDL sau girat de acest partid. Şi guvernul condus de acel nou premier va primi învestitura în Parlament, deoarece nici unul dintre aleşii neamului, indiferent din ce partid face parte, nu vrea alegeri anticipate, adică nu vrea să-şi încheie mandatul la jumătatea sa. Să mergem mai departe cu supoziţiile şi să presupunem, prin absurd, că Traian Băsescu va da puterea opoziţiei actuale, adică, celor de la PSD şi PNL, invitându-i să facă ei guvernul. Credeţi că vor reuşi să-l facă? Şi dacă îl vor face – având un program de guvernare cu un puternic accent social, fiindcă liberalii vor fi doar vioara a doua în acel guvern – credeţi că vor reuşi să scoată ţara din criza în care încă se mai află?
În opinia sussemnatului, Boc şi guvernul său vor cădea în urma acestei moţiuni într-o singură situaţie: dacă preşedintele Băsescu vrea acest lucru. Este o ipoteză care trebuie luată în calcul. Şi de ce ar vrea Traian Băsescu să trântească Guvernul Boc? Pentru a mai da, cât de cât, satisfacţie populaţiei tot mai nemulţumite de modul în care este guvernată ţara. Nemulţumire care se răsfrânge puternic şi împotriva preşedintelui, care scade vertiginos în sondaje. Şi cum Băsescu este omul surprizelor, poţi lua în calcul şi această ipoteză. Dar, repet, nu cred că preşedintele Băsescu îl va sacrifica pe Emil Boc în acest moment. Poate mai încolo. Fiindcă, deocamdată, nu are nici un interes.

2 comentarii la „Să nu ne îmbătăm cu apă rece. Moţiunea nu va trece!

 • Va pierdeti vremea cu lucruri inutile, asemenea opozitiei care a facut motiunea pentru a arata ca nu a decedat si mai rasufla!
  Din pacate acest guvern va merge inainte asemeni celui taricenist pina la alegeri.
  Romanii inca nu au invatat lectia alegerilor anticipate.
  Mai trebuie sa curga apa multa pe Dimbovita… si apoi cum are si debitul mic….., mai avem de asteptat!

 • Nici nu este indicat sa cada acest guvern! Cine sa conduca tara?
  Liberalii?-vleau klaus,vleau klaus,vleau klaus!
  PSD-Romania nu-i masina sa o rastoarne copilotul PONTA,ca pilot este Nastase!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura