Sport

Gimnastica românească străluceşte din nou

Ciprian Marinuţ

Ana Porgras (foto)  a cucerit medalia de aur la bârnă şi a obţinut primul titlul mondial pentru România, după o pauză de nouă ani, iar Diana Chelaru a devenit vicecampioană a lumii la sol. Cele două performanţe demonstrează că gimnastica feminină a revenit pe drumul bun, după întoarcerea la cârma lotului olimpic a antrenorilor Octavian Belu şi Mariana Bitang.
 

Onoare salvată la bârnă şi sol
Gimnastica feminină românească a încheiat triumfal Campionatul Mondial din Olanda. Ana Porgras şi Diana Chelaru au cucerit două medalii în ultimele finale de ieri, după ce România rămăsese în afara podiumului în concursul pe echipe, finala la individual compus şi finalele la sărituri şi paralele.
Ana Porgras (LPS Galaţi) a fost „regină” pe „puntea suspinelor“ şi a adus primul titlul mondial pentru gimnastica feminină după o pauză de nouă ani. Ana a intrat a cincea în concurs, şi-a stăpânit perfect nervii şi a fost punctată cu cea mai mare notă de până atunci, 15.366, după un exerciţiu cu grad ridicat de dificultate. Cu această notă, Porgras a devenit campioană mondială, devansându-le pe Rebecca Bross (SUA) şi Linlin Deng (China), ambele notate cu 15.266. Trebuie precizat că Ana Porgras are doar două luni de pregătire constantă în spate, după o accidentare la gleznă. Ultima campioană mondială a României a fost Andreea Răducan, care a cucerit la Gent în 2001, aurul la bârnă şi sol.
Diana Chelaru (LPS Oneşti) a devenit vicecampioană mondială la sol, cucerind a doua medalie a României. Intrată a şasea în concurs, Chelaru a obţinut 14.766 şi a săltat pe prima treaptă a podiumului, la egalitate cu rusoaica Alyia Mustafina. La final, românca şi rusoaica au fost depăşite de australianca Lauren Mitchell, care a obţinut 14.833 puncte. Chiar dacă sunt legitimate la cluburi din Moldova, atât Porgras, cât şi Chelaru şi-au şlefuit talentul la loturile naţionale de junioare şi senioare, care se pregătesc în cadrul Centrului Olimpic de la Deva.

Obiectiv depăşit
Federaţia Română de Gimnastică fixase ca obiectiv pentru Campionatul Mondial de la Rotterdam obţinerea unei medalii şi una-două clasări pe locurile 4-6. Planul a fost depăşit, întrucât pe lângă cele două medalii de la bârnă şi sol, România a ocupat locul patru la echipe, iar Ana Porgras a fost pe locul patru la individual compus şi pe cinci la paralele. Speranţe pentru o posibilă medalie la Jocurile Olimpice Londra 2012 a oferit şi Raluca Haidu (CNS „Cetate” Deva), care a încheiat finala de la individual compus pe locul nouă, cu un punctaj de 56.332, şi a adus puncte importante României în concursul pe echipe.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura