ActualitateFlash

S-au împiedicat de ursul Baloo

Maximilian Gânju

Baloo (foto), ursul care este o atracţie pentru turiştii din Straja, a fost evaluat de către reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare Hunedoara, în urma unei plângeri a unui ONG.

Animalul este bine îngrijit

Totul a pornit de la o plângere ajunsă pe adresa DSV Hunedoara, în care, un ONG reclama condiţiile în care este ţinut animalul, iar autorii petiţiei ar fi vrut să-l trimită pe Baloo într-un centru din străinătate, unde chipurile i-ar fi mai bine, recunosc medicii veterinari hunedoreni. Numai că, realitatea este alta, iar ursul are condiţii pe care chiar unele grădini zoologice din străinătate nu le pot oferi. „Am avut o reclamaţie venită de la un ONG în care sesizau condiţiile improprii pentru creşterea ursului. Atunci când am autorizat menajeria din Straja, am constatat că ea corespunde tuturor cerinţelor şi la fel şi în urma controlului de acum. Are înregistrare sanitar-veterinară, ursul este bine îngrijit, dar noi avem probleme cu ei (n.r ONG-ul care a făcut reclamaţia) şi au mai făcut sesizări şi în privinţa câinilor fără stăpân din unele adăposturi. Că nu sunt bine hrăniţi, dar realitatea era alta. Dacă aceste ONG-uri s-ar ocupa de problema câinilor, ar fi bine. Este uşor să critici oameni care alocă bani, pun suflet şi se îngrijesc de aceste animale. Ursul din Straja este foarte bine îngrijit de domnul care-l deţine şi acest lucru îl poate confirma şi doctorul Cristea (n.r. coordonatorul CSVSA Valea Jiului), care s-a ocupat de autorizarea menajeriei din Straja”, a declarat dr. Leontin Laslău, şef Serviciu Monitorizare şi Evaluare din cadrul DSVSA Hunedoara, medicul care a şi făcut controlul în Straja.

A fost tratat de răni la un spital uman

ONG-ul care s-a autosesizat şi a trimis petiţie către instituţia de control sanitar-veterinar a invocat şi faptul că ursul Baloo ar trebui eliberat, fără a cunoaşte exact istoricul animalului. „Ei ar fi vrut eliberarea ursului în sălbăticie, însă nu ştiu că din punct de vedere comportamental, un urs care a trăit timp de 12 ani în captivitate nu se mai poate integra. Eliberat, ursul se va întoarce la locul unde era adăpostit şi a primit hrană”, explică medicul Laslău. Baloo a ajuns în staţiune acum 12 ani, după ce a fost abandonat de braconieri la limita fondului de vânătoare. Era pui şi avea numeroase răni, iar Emil Părău, omul de afaceri care a decis să-l îngrijească, l-a tratat la un spital destinat oamenilor, dat fiind faptul că în acea vreme nu existau în zona Văii Jiului clinici veterinare care să poată face intervenţii complexe, iar Baloo n-ar fi supravieţuit. În Straja, are un spaţiu imens, hrană din abundenţă şi chiar şi o piscină pentru zilele călduroase. În plus, Baloo este atât de blând şi ataşat de îngrijitorii săi, încât îşi ia dulciurile direct din gura lor, fără să-i rănească.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura