Politica si administratie

S-a votat: Adio bani cash! Senatul a decis ca salariile să nu mai poată fi plătite în numerar

Senatul a adoptat un proiect de lege care ar putea face ca banii cash să dispară din România. Proiectul îi vizează pe toți angajatorii din țara noastră și va merge pentru votul final în Camera Deputaților.

Prin bănci
Proiectul de lege a fost adoptat de Senat miercuri, 21 decembrie, scrie evz.ro. Documentul prevede ca anga­ja­torii să nu mai aibă posibilitatea să își plătească salariații cu bani cash. Totuși, proiectul nu precizează cum va fi fă­cută plata salariilor, ci doar că nu se mai poate folosi varianta în numerar. Cel mai probabil plata se va face prin bănci. În viitor este posibil să apară și alte va­riante.
„Plățile de natură salarială plătite de angajator, indemnizațiile și alocațiile de asistență socială plătite de la bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul Minis­terului Muncii și Solidarității So­ciale sau de la bugetele locale ale co­mu­nelor, orașelor, municipiilor, sectoa­relor municipiului București, județelor și municipiului București, se efectuea­ză prin mijloace de plată fără numerar”, se precizează în document.
Vor exista și două excepții dacă per­soanele în cauză vor face o cerere în acest sens. Cei care pot primi în con­tinuare bani cash sunt pensionarii și con­sumatorii vulnerabili din punct de vedere financiar. Este vorba de persoa­nele care au un venit lunar care nu trece de valoarea de 60 la sută din câș­tigul salarial mediu brut pe economie. Angajatorii au posibilitatea, în prezent, să facă plata salariilor prin virament ban­car în conturile angajaților sau prin numerar.

Banii cash ar putea să dispară în viitor
În plus, proiectul de lege mai presu­pune ca toți comercianții trebuie să aibă un instrument de plată fără nu­me­rar pentru clienții lor. Acest lucru îns­eamnă că va trebui acceptată plata cu cardul la POS sau plata cu cardul online. Comercianții trebuie să accepte plățile cu cardul numai dacă cifrele afacerii dintr-un an trec peste 50.000 de euro. De la începutul anului viitor, această obli­gație va fi aplicată tuturor comer­cian­ților care au avut încasări anuale de peste 50.000 de lei.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura