Comunitate

REUNIUNEA CONSILIULUI MONDIAL AL RUTENILOR

În perioada 22-24 septembrie 2023 s-au derulat în Croația, la Petrovci și Stari Jankovci, lucrările CMR, pre­zi­date de dr. Stepan Ljavinec, pre­șe­dinte al Congresului Mondial al Rute­ni­lor și al Consiliului Mondial al Rutenilor.
Din partea organizației noastre au participat dr. Gheorghe Firczak, vice­pre­ședinte al CMR și președinte UCRR; Svetlana Bojcsuk, președinte al Foru­mu­lui Mondial al Tineretului Rutean și coordonator al Organizației de Tineret a UCRR; Svetlana Mariana Mureșan, președinte al Comisiei de Revizie a CMR, membru în CD al UCRR. Ordinea de zi a cuprins dezbateri ale activității cu­rente și prezentarea concluziilor for­mu­late în fiecare organizație referitoare la lucrările Congresului Mondial al Ru­tenilor, desfășurate în luna august 2023 la Novi Sad/Serbia. Noi, reprezentanții rutenilor de pretutindeni, am mulțumit gazdelor Congresului pentru felul în care s-au derulat lucrările, autorităților din Serbia care au sprijinit întâlnirea rutenilor din lumea întreagă. La lucrări s-a reafirmat solidaritatea Congresului Mondial al Rutenilor cu Ucraina, spe­ran­ța că agresiunea va înceta, triumfând pacea. Totodată am reconfirmat spri­jinul nostru pentru organizația rutenilor din Ucraina care solicită autorităților re­cunaoșterea de drept a naționalității rutene în conformitate cu standerdele Uniunii Europene.
În Croația a fost organizat festivalul rutean „Când porumbița zboară”. Din par­tea noastră, ansamblul „Holubok” din Peregu Mare, coordonat de Viorica Bojcsuk și Andreia Podavka, a pre­zen­tat cântece și dansuri populare rutene (coregrafia: Svetlana Bojcsuk).
Invitat de onoare al primarilor din Petrovci și Stari Jankovci a fost Sorin Nistor, primarul comunei Zam, care, îm­preună cu rutenii din satele Pojoga și Sălciva a găzduit în martie 2023 reuni­u­nea CMR.
Și noi am mulțumit gazdelor din Croația pentru invitație și ospitalitate.

Marius Comșa

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura