Reacţie a Patriarhiei în urma scandalului de la mănăstirea din Jieţ

25 mai 2020 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate

Maximilian Gânju

Biserica Ortodoxă Română a venit cu o serie de precizări după ce pe reţelele de socializare au apărut imagini cu scandalul de la Mănăstirea de maici din Jieţ.

“Am putut vedea cu toţii, într-o înregistrare difuzată astăzi, două persoane care descind la mănăstire cu telefoanelele «armate» pentru a vâna posibile ilegalităţi ecleziastice pe vremea stării de alertă. Persoane aprioric agresive, care îşi înregistrau cu voluptate preludiul invadării unei biserici de mănăstire în care se rugau nişte oameni. Fiind vorba de o mănăstire, în ea trăieşte o comunitate asemenea unei familii, care are o viaţă în comun şi care participă împreună la numeroasele slujbe care se fac acolo, cel mai adesea exclusiv pentru comunitatea respectivă. Fireşte, actualmente, cu păstrarea regulii distanţării sanitare”, se arată în comunicatul transmis de Biserica Ortodoxă Română.
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR a spus că oficierea slujbei din mănăstire trebuie verificată pentru a vedea dacă au fost respectate toate reglementările. “Există şi ceremonii religioase care se pot desfăşura acum în biserici, în prezenţa unui număr limitat de persoane. Persoane care nu ar trebui agresate de indivizi cu accese patologice de furie şi ură. Fie ele şi antiecleziastice. Înţelegem că, nedorind să participe la slujbă, ci doar să o tulbure, invitaţi din acest motiv în mod foarte insistent să părăsească mănăstirea, cei doi agresori au ales să meargă la spital pentru a se declara, tot ei, maltrataţi. Autorităţile vor comunica rezultatul revelator al anchetei”, se mai arată în comunicatul transmis de BOR.
Doi bărbaţi din municipiul Petroşani sunt cercetaţi de poliţişti după ce au tulburat slujba religioasă care a avut loc, duminică, la Mănăstirea Jieţ, de pe raza oraşului Petrila, aceştia fiind evacuaţi din lăcaşul de cult de către enoriaşi, a informat Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Hunedoara. Fapta a fost reclamată poliţiştilor din Petrila de către stareţa mănăstirii din Valea Jiului, care a relatat că bărbaţii ar fi avut divergenţe cu călugăriţele de acolo, iar oamenii care se aflau la slujbă au încercat să-i calmeze pe cei doi, cerându-le să facă linişte. Ulterior, poliţiştii au fost sesizaţi de către medicii de la Spitalul de Urgenţă Petroşani cu privire la faptul că la Unitatea de Primiri Urgenţe s-au prezentat două persoane care au declarat că au fost victime ale unor agresiuni. Cei doi au relatat faptul că ar fi fost agresaţi de către enoriaşii participanţi la slujba de la mănăstirea situată pe raza oraşului Petrila. În acest caz, se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de loviri sau alte violenţe, a arătat purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara. Poliţiştii s-au sesizat din oficiu cu privire la circumstanţele în care a avut loc slujba religioasă, urmând să se stabilească dacă au fost încălcate prevederile legale privind săvârşirea acesteia în perioada instituirii stării de alertă.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Şcoala gimnazială din Băcia va fi modernizată

Educaţia şcolară la standarde cât mai înalte reprezintă o preocupare centrală a administraţiei comunei Băcia. În acest sens, a fost...

Hărău: soluţii temporare la o veşnică problemă creată de stat

Finanţarea din bugetele locale a drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau a indemnizaţiilor lunare ale persoanelor cu...

Guvernul Orban: Repetent în diplomaţie şi nu numai

Pe data de 1 iunie, PNL va împlini 200 de zile de când a preluat guvernarea. Dacă pe plan intern,...

Închide