Comunitate

Râu de Mori, un pol al turismului hunedorean

Magdalena Şerban

La Râu de Mori, turismul reprezintă o mare şansă de dezvoltare pentru comunitate. Aflată la poalele Retezatului, Râu de Mori este una dintre cele mai întinse comune din Ţara Haţegului, dispunând de numeroase obiective turistice. Iar dacă Dumnezeu a dat bogăţie şi frumuseţe, atunci, cineva trebuie să facă tot posibilul ca aceste atuuri să fie şi exploatate la nivelul lor maxim. Şi cine altcineva este mai în măsură, decât administraţia locală.

Centru de Informare Turistică pe bani europeni…

Primar hotărât, Niculiţă Mang (foto) nu a aşteptat să treacă timpul, ci a pus bazele unui proiect, pentru o cât mai bună informare a turiştilor, adică, un Centru de Informare Turistică, obiectiv ce va fi organizat în faţa primăriei. Valoarea acestuia se ridică la 200.000 euro, iar dacă totul va fi pus la punct, în ceea ce priveşte caietul de sarcini, în cursul acestei săptămâni, licitaţia va fi pusă pe SEAP.

„Proiectul presupune o colaborare mai strânsă ca de obicei, între administraţia locală şi pensiunile aflate pe raza comunei. Acest centru va furniza turiştilor informaţiile despre locurile de cazare disponibile la cabanele din zonă, facilităţile oferite, traseele turistice care pot fi parcurse, precum şi despre toate obiectivele turistice din comună. De altfel, la centru vor putea fi găsite pliante, imagini şi hărţi cu trasee turistice montane. Tot în incinta centrului de informare, va fi amenajat şi un muzeu, în care să fie expuse obiecte tradiţionale. Amenajarea muzeului are ca scop promovarea datinilor strămoşeşti, precum şi transmiterea acestora tinerei generaţii“, ne spune Niculiţă Mang, edilul şef al comunei Râu de Mori.

…dar şi investiţii importante din bugetul local

În prezent, lucrările la Căminul Cultural din Ohaba-Sibişel sunt aproape la final. Acum, se lucrează la partea de tencuială (interior şi exterior), la acoperiş, apoi se va trece la finisaje. Fiind o construcţie începută de la fundaţie, valoarea acesteia se ridică la circa trei miliarde, investiţie susţinută din bugetul local. Căminul are o capacitate de 300 de locuri şi va fi pus în sprijinul comunităţii, ori de câte ori va fi necesar.

Nici şcolile nu au fost neglijate, administraţia concentrându-se în această perioadă pe asigurarea necesarului de lemne pentru foc. „Iarna ne cam bate la poartă şi nu vrem să ne găsească descoperiţi. Aşa că facem tot posibilul să asigurăm lemnele pentru încălzire atât şcolilor, cât şi primăriei“, declară edilul şef. S-au mai finalizat, de asemenea, lucrările la grupurile sanitare din cadrul Şcolii Generale din Clopotiva şi a Şcolii Generale din centrul de comună. Pe lista de priorităţi mai este racordul cu apă la grupul sanitar din cadrul Şcolii Generale din Valea Dâljii. Tot la capitolul realizări, putem trece reţeaua electrică finalizată pentru cele 11 familii de romi din satul Ohaba-Sibişel (partea de sus a satului), urmând ca în luna octombrie, alte câteva familii aflate la capătul localităţii (partea de jos) să beneficieze de reţea de iluminat public. De asemenea, de acum încolo, echipa de fotbal Retezatul Râu de Mori, formaţie locală calificată în Liga a V-a, va putea juca acasă, întrucât terenul de fotbal din satul Unciuc este funcţional. „Nu vom mai fi nevoiţi să apelăm la terenul de la Toteşti, comuna vecină. De acum încolo, vom avea unul al nostru. Succes să fie doar, că în rest, nu lipsesc condiţiile de desfăşurare a meciurilor“, afirmă primarul.

24 octombrie, zi de sărbătoare

Cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la realizarea primei monografii a fostei comune Clopotiva (cum era clasificată în acea vreme) şi a sfinţirii unei biserici din acelaşi sat, comuna Râu de Mori va îmbrăca straie de sărbătoare, în 24 octombrie. Cu ajutorul cercetătorilor din cadrul Muzeului Satului din Bucureşti, se încearcă în prezent reeditarea monografiei, pentru că „averea cea mai de preţ o reprezintă cea lăsată de strămoşii noştri“, subliniază primarul Niculiţă Mang.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura