Politica si administratie

Râu de Mori: banii primiţi pe urma inundaţiilor, insuficienţi pentru situaţia din teren

Magdalena Şerban

Alocările pentru situaţii de urgenţă, destinate acoperirii pierderilor materiale înregistrate pe urma inundaţiilor din iunie nu au ajuns nici pe o măsea, la Râu de Mori. Conducerea de aici nu este de acord cu evaluarea făcută în teren şi e nevoită să scoată bani din piatră seacă pentru a asigura reparaţiile de pe domeniul public.
„Ne-au fost daţi 57.000 de lei, adică fix cât însuma, spre exemplu, doar rigola de scurgere din satul Suseni, deci nicidecum să ne ajungă pentru tot ceea ce s-a stricat la nivel de comună. Măreaţa sumă nu reflectă deloc realitatea din teren. Ce am avut afectat pe partea de lucrări aflate în desfă­şu­rare (investiţii) a fost considerat neeligibil, fiind nerecep­ţio­nate. Nu mi se pare corect, deoarece înseamnă tot daune, indiferent dacă fac parte dintr-un proiect sau nu. În Clopotiva trebuie să refacem un podeţ şi nici pentru acesta nu ne ajung banii. Vom apela, din nou, la bugetul local pentru a onora reparaţiile ce se impun, unele chiar în regim de urgenţă. În ziua în care s-a realizat evaluarea, nu am fost la primărie, interpunându-se alte probleme de interes major, iar lucrurile nu s-au întocmit prea bine, după cum se poate observa. Să dau un exemplu. Doar un cablu electric de la staţia de apă de la Valea Dâljii, ce a trebuit reparat de către o firmă autorizată, ne-a scos din visteria proprie 8.000 de lei. Nu îi mai recu­perăm vreodată. Aşa că în raportul comisiei, am semnat, dar cu obiecţiuni. Bineînţeles că nu s-a ţinut cont de do­leanţele mele”, a de­cla­rat Niculiţă Mang (foto), primarul comunei Râu de Mori.
De precizat că din cauza precipitaţiilor abun­dente şi a scurgerilor pe versanţi, în iunie s-a pro­dus colmatarea Pârâului Balta din satul Valea Dâljii, a fost afectată albia (400 metri), au fost dis­truse rigole şi acosta­men­tul (circa 0,8 kilometri), trei poduri au fost şi ele afectate şi trei gospodării, gabioane, dar şi reţeaua de apă-canal. Apoi, la Râul Sibişel, din satul Ohaba Sibişel, au fost inundate un beci dintr-o gospodărie şi două hectare de păşuni şi fâneţe, iar drumul a fost distrus. În localitatea principală a fost inundat drumul de acces la fosta carieră de argilă Coada Lacului, pe DJ 686 a fost blocat accesul pe ambele sensuri, au fost inundate patru beciuri, suprafaţă de fâneţe (0,7 hectare), iar un podeţ a fost afectat. La Râuşor, drumul de acces a suferit distrugeri pe un segment de 600 de metri din pricina viiturii cu aluviuni, iar în Clopotiva au fost afectate două podeţe.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura