; charset=UTF-8" /> Stiri si informatii de ultima ora din judetul Hunedoara - Mesagerul Hunedorean

Protocol pentru susţinerea cercetărilor arheologice în Munţii Orăştiei

31 martie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate, Flash

Consiliul Judeţean Hunedoara a adoptat vineri, în şedinţa ordinară, Protocolul de cooperare pentru punerea în valoare a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei – monumente înscrise în Lista patrimoniului mondial UNESCO.

Protocolul este încheiat între Consiliul Judeţean Hunedoara, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca şi Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva şi are ca obiectiv principal stabilirea unui cadru de cooperare, colaborare şi finanţare privind cercetările arheologice sistematice de la Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei, în scopul punerii lor în valoare din punct de vedere ştiinţific, cultural şi turistic.
În scopul realizării obiectivului şi atingerii scopului protocolului, Consiliul Judeţean Hunedoara va participa la cofinanţarea cercetărilor arheologice sistematice din perimetrul Cetăţilor Dacice din Munţii Orăştiei, la un nivel de cel puţin 100.000 de lei anual şi va asigura implementarea şi facilitarea schimbului de experienţă şi bune practici cu alte entităţi similare de la nivel internaţional, în speţă BIBRACTE EPCC (Franţa).
Potrivit Protocolului, materialul arheologic descoperit va intra în patrimoniul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane, membrii colectivului ştiinţific putând prelua piese pentru studiu, pentru o perioadă de cel mult şase luni. Valorificarea ştiinţifică se va realiza prin Rapoarte de cercetare, studii monografice, lucrări de specialitate şi de popularizare a rezultatelor cercetării, comunicări ştiinţifice la conferinţe şi colocvii interne şi internaţionale etc. Protocolul va fi încheiat pentru o perioadă de cinci ani. (A. Năstase)

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Municipiul Orăştie are o piaţă agroalimentară modernă

Vineri, în cartierul Micro II din Orăştie, a fost dată în folosinţă o piaţă agroalimentară modernă, administraţia locală dorind să...

Declaraţie fermă a ministrului Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, la Barajul Mihăileni: “Jocul de glezne s-a încheiat!”

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a efectuat vineri, o vizită de lucru în judeţul nostru, la mai multe obiective...

Adolescentă prinsă la volan fără permis

O adolescentă, de 17 ani, din comuna Sălaşu de Sus, a fost oprită de poliţiştii din Orăştie în timp ce...

Închide