Protest la Spitalul din Haţeg
Dan Terteci
Asistentele, infirmierii şi personalul medical auxiliar de la spitalul din Haţeg au întrerupt lucrul ieri dimineaţă. Ei au refuzat să mai lucreze, nemulţumiţi de decizia conducerii de a le diminua sporurile legale. Alături de ei, a ieşit şi o parte a medicilor, care au vrut să fie solidari cu colegii lor.
Conducerea spitalului a decis să nu mai plătească sporurile de noapte şi nici orele lucrate în zilele libere şi sărbătorile legale. Oamenii au ajuns să primească aproape jumătate din banii încasaţi înainte de această decizie. Sindicaliştii spun că măsura administraţiei spitalului este una vădit nelegală.
Fără explicaţii
Angajaţii au ieşit în faţa clădirii unde au protestat paşnic, solicitând primirea integrală a banilor care li se cuvin. Numai că, din partea spitalului, nimeni nu le-a dat nici o explicaţie. Oamenii s-au trezit că vor primi la salariu bani mai puţini decât se aşteptau. În condiţiile în care nu vor beneficia de bani, salariaţii unităţii nu vor să mai lucreze în turele de noapte, week-end-uri şi sărbătorile legale. Potrivit liderului sindical al personalului auxiliar, Alexandru Bulacu, angajaţii din Spitalul Haţeg au primit, în luna iulie, salariile pe luna anterioară, fără sporurile de noapte, fără bonusul de 50 la sută pentru cei care lucrează în Urgenţe, ATI, blocul operator şi fără să le fie plătite suplimentar sâmbetele şi duminicile. „O asistentă care are peste 15 ani vechime, toate gradele şi venea la lucru sâmbăta şi duminica în una dintre secţiile speciale, primea, în medie, 1.600 de lei. În luna iunie, fără sporurile de care vorbim, abia a luat 1.000 de lei. Este o diminuare considerabilă a salariului şi oamenii nu mai vor să vină la lucru în schimbul de noapte sau sâmbăta şi duminica“, a spus Bulacu.
Doar jumătate din suma necesară
Oficialii instituţiei spun că măsura reducerii sporurilor este una legală, pentru că nu au fost anulate, ci doar amânate, urmând să fie plătite la o dată ulterioară. Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului din Haţeg, Florin Şerăngău, situaţia financiară a unităţii medicale este foarte gravă, nefiind disponibili bani pentru plata sporurilor. „S-a tăiat o parte din sporuri, pentru că am avut doar jumătate din cei 600.000 de lei (6 miliarde de lei vechi – n.r.), necesari pentru plata salariilor pe luna iunie şi am fost nevoiţi să nu mai acordăm sporurile. Nu s-a renunţat total la ideea plăţii sporurilor, însă nu sunt bani, din această cauză nu au fost acordate“, a spus Şerăngău. Problema mult mai gravă este că bani pentru salarii mai sunt doar pentru încă o lună.
Dau în judecată spitalul
Angajaţii spitalului se aşteaptă să fie supuşi unor presiuni din partea direcţiunii. Conform salariaţilor, nu ar fi exclus să existe tot felul presiuni asupra lor şi de aceea, au cerut o garanţie cu privire la stabilitatea locului de muncă. Sindicaliştii vor acţiona în instanţă conducerea spitalului, pentru anularea deciziei de reducere a sporurilor legale. Personalul angajat nu a înţeles de ce medicii nu au fost şi ei afectaţi de această reducere a sporurilor. Unii dintre salariaţi nu au exclus posibilitatea ca această politică să urmărească crearea de tensiuni şi diferende între medici şi asistenţi, pentru ca situaţia să fie mai uşor de gestionat.