Comunitate

Primarul Teodor Lazăr merge pe „energia verde”

Sanda Matei

Deşi iluminatul public în comuna Brănişca a fost extins recent pe încă trei străzi, având în vedere criza financiară, care-i obligă pe toţi să-şi drămuiască fiecare bănuţ, planul de atac al administraţiei locale din această comună de pe Valea Mureşului este o economie „la sânge“ la tot ceea ce presupune consum de energie.

Panouri solare pentru economii

Pentru obţinerea unei finanţări pe Axa Prioritară 4 – „Creşterea eficienţei energetice şi a securităţii furnizării, în contextul combaterii schimbărilor climatice” edilii comunei Brănişca s-au axat pe un proiect pe „energie verde“. A avut deja loc licitaţia pentru faza de proiectare, la rând urmând şi celelalte etape ale proiectului. „Dorim să montăm panouri solare la fiecare instituţie din comună, să le cuplăm atât la instalaţia electrică, precum şi la cea de apă, astfel încât să asigurăm nu numai energia electrică necesară, cât şi încălzirea clădirilor”, spune primarul comunei Brănişca, Teodor Lazăr (foto). În cazul în care proiectul va fi declarat eligibil, administraţia locală ar economisi, la bugetul local, în jur de 400.000 lei pe an. „Cu panourile solare, aş rezolva 100 la sută problema iluminatului, care nu m-ar mai costa nici un ban, iar consumul de lemne pentru încălzire s-ar reduce la 20 la sută. Ar fi o economie considerabilă la bugetul local”, menţionează Teodor Lazăr.

Fonduri pentru căminele culturale

Edilul şef al comunei declară că nu este uşor deloc în această perioadă, dar asta nu înseamnă că trebuie să te resemnezi şi să nu încerci să mergi înainte. „În asemenea ani grei din punct de vedere financiar, trebuie să te organizezi foarte bine, iar ca să materializezi o investiţie, într-o asemenea perioadă, trebuie să depui eforturi şi să faci zeci de calcule”.

Noroc că, în privinţa unităţilor de învăţământ nu există probleme, toate fiind reabilitate. În ceea ce priveşte căminele culturale din comună, administraţia locală şi-a focalizat atenţia pe căminele din Brănişca, Târnava şi Târnăviţa, care vor intra într-un proces de modernizare. „În căminul cultural din Brănişca s-a amenajat o bucătărie, care va servi diferitelor evenimente, iar pentru condiţie fizică şi divertisment, s-au pus bazele unei săli de forţă, care urmează să fie utilată. Valoarea totală a lucrărilor la aceste trei cămine culturale se ridică la două miliarde de lei vechi”, menţionează primarul Teodor Lazăr.

Nedeile, organizate de tinerii satelor

Pentru că bugetul nu permite organizarea Zilelor Comunei, în acest an, sarcina le revine celor tineri, care au ales să readucă în prim-plan nedeile. Nedeia ce s-a ţinut duminică, la Boz, o precede pe cea de duminica viitoare, din localitatea centru de comună, Brănişca. „Mă bucur să văd că avem printre noi, tineri cu iniţiativă. Şi mai ales, mă bucur că au înţeles că nu ne permitem mai mult anul acesta. La anul, vom vedea, însă acum, trebuie să ne bucurăm de ceea ce se poate face. Să fim unii lângă alţii este cel mai important”, a mai declarat Teodor Lazăr, edilul-şef al frumoasei comune din Valea Mureşului.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura