Comunitate

Primarul din Hărău spune lucrurilor pe nume

Magdalena Șerban

Mare supărare pe primarii care s-au chinuit să scrie proiecte, să facă studii de fezabilitate, să acceseze bani europeni sau pe filieră guvernamentală, totul pentru ca investițiile să devină posibile în comunitățile pe care le conduc. La ultima rectificare bugetară, surpriză, dar nu s-a prea ținut cont de aceste eforturi, după cum susține edilul din Hărău, Lucian Mihael Albu Weber.

Nici zece la sută
“Am primit 50.000 de lei din cei 550.000 de lei solicitați pentru echilibrarea bugetară. Nu am stabilit noi o sumă, așa de capul nostru, ci a fost cea rezultată din necesarul pe care îl avem pentru a duce la bună îndeplinire proiectele investiționale câștigate pe axă europeană. După cum se știe, încă prea bine, la fiecare program de dezvoltare există cheltuieli catalogate neeligibile, pe care administrația publică trebuie să le asigure din visteria proprie plus o cotă de cofinanțare care, la fel, trebuie acoperită din bugetul administrativ. Spre exemplu, trebuie să onorăm în următoarea perioadă, conform contractului, o tranșă de plată de peste 300.000 de lei și ne chinuim să vedem de unde putem scoate acești bani. Anul acesta închidem proiectul ce are ca obiectiv modernizarea drumurilor de interes din satele aparținătoare (demarat prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale – AFIR, deci cu bani de la UE). E făcută recepția lucrărilor, s-a bifat procesul verbal, dar a rămas ca noi să respectăm prevederile contractuale și să punem banii ce ne revin ca plată. Altfel, nu putem să închidem proiectul, ceea ce ar fi grav. Cu Uniunea Europeană nu te joci. Mai apoi, ar mai fi cel cu realizarea acordurilor la rețeaua de canalizare ce a fost introdusă deja, dar prin alt proiect. Și aici trebuie să contribuim cu o sumă. În total, avem neapărată nevoie de 550.000 de lei”, a afirmat Lucian Mihael Albu Weber (foto), primarul din Hărău.

Primarii cu proiecte, pedepsiți bugetar
Singura veste liniștitoare e că pentru cei de la asistență socială au fost alocați banii până la finele anului și fondul salarial al instituției administrative nu e nici el în pericol. Măcar cheltuielile de funcționare să fie rezolvate, pentru a nu plana gravitatea asupra activității zilnice. “Nu vreau polemici pe subiecte politice, dar degeaba arată cu degetul PNL-ul către PSD în ce privește împărțirea banilor la primării, deoarece nu au reușit nici o performanță pe acest palier. E a doua rectificare bugetară pe anul acesta și tot nu au fost reglate conturile. Și la prima s-a procedat la fel. Asta cred că se înțelege prin echilibrare, să se aducă o dezechilibrare și mai mare. Și atunci, nu mai trebuie să urle nimeni la nimeni, niciunii nerezolvând situația. Dacă susții că ești mai bun, dă dovadă de asta și împarte fondurile exact după necesități. Iar dacă ne uităm puțin pe lista venită de la Guvern, nu știu dacă îți vine să râzi sau să plângi. La o comună care nu rulează nici un fel de investiție pe fonduri europene ori guvernamentale și are vreo 200-300 de locuitori se primesc câteva sute bune de lei, iar la una care are proiecte mari și are mare nevoie să le finalizeze, îi dai cât să nu zici că nu i-ai dat. Eu, personal, nu am nimic cu colegii mei primari care sunt în PNL, dar nu e corect ca unii dintre ei să aibă conturile pline de nu mai știu ce să facă cu banii, efectiv, neavând proiecte la care să suporte cofinanțări. Unii sunt regi, alții cerșetori”, a subliniat alesul local. Acesta are o curiozitate aparte legată de formula magică de calcul în seama căreia se stabilește nivelul alocărilor bugetare anuale. Dacă ar fi una corectă, în opinia sa, conformă cu realitatea, ar fi perfect. Și se întreabă dacă nu cumva e timpul să fie adaptată la nevoile din teritoriu, nu la coloratura politică.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura