ActualitateFlash

Primarul Bradului, în subteranele Parisului

Sorina Popa

Primarul municipiului Brad, Florin Cazacu (foto), a vizitat, recent, Capitala Franţei. Şi, se pare că vizita edilului nu a fost fără rezultat. Cel puţin, Florin Cazacu se poate lăuda că l-a cunoscut personal pe fostul preşedinte al Franţei, Jaques Chirac, şi că a avut ocazia să schimbe câteva vorbe cu acesta.
Oricum, edilul şef al Bradului a avut un scop bine determinat în această vizită. Acela de a vedea catacombele Parisului, de a observa cum reuşeşte primăria din Paris să obţină bani mulţi din exploatarea unui asemenea obiectiv turistic. „Am fost la Muzeul Armelor, din Paris, unde l-am întâlnit pe fostul preşedinte Jaques Chirac. Am vorbit timp de câteva minute cu el şi pot să afirm că este un adevărat om politic. I-am spus că sunt un primar din România, a fost foarte amabil. Şi, l-am rugat să facă o fotografie cu mine”, a spus primarul Florin Cazacu. După Muzeul Armelor, au urmat catacombele din capitala Franţei.

Şase milioane de schelete
După 1785, galeriile abandonate ale Parisului au primit o nouă întrebuinţare: au început să fie transferaţi aici morţii din diferitele cimitire pariziene. Începând de la sfârşitul secolului al XVIII-lea, Parisul a început să fie confruntat cu o penurie de locuri de veci şi cu un mult prea mare număr de morţi. Numeroasele epidemii, războaie şi revoluţii, culminând cu Revoluţia franceză care a decimat populaţia pariziană, i-au forţat atunci pe edili să-i transporte pe morţi în subteranele Parisului. Fenomenul s-a accelerat o dată cu marile operaţiuni de modernizare ale baronului Haussman, edilul lui Napolen al III-lea. Odată cu trasarea noilor bulevarde, numeroase cimitire au trebuit să fie desfiinţate şi transferate. Aşa s-au adunat treptat şase milioane de morţi în catacombele din arondismentul al XIV-lea, la 20 de metri sub pământ, într-un loc unic prin misterul şi scenografia sa. Scheletele au fost aduse de fapt de-a valma, dar ulterior, cineva a luat decizia de a le „clădi“ cu o grijă. Practic, vizitatorul trece printr-un labirint de oase, printre ziduri formate din tibii, coaste, cranii si maxilare, toate aşezate cu grijă, înnegrite de timp şi puse acum excelent în valoare datorită unui sistem de iluminaţie savant orchestrat.

Te bagă în sperieţi
„Este foarte interesant, cum ştiu unii să facă bani şi din piatră seacă. Am dorit să vizitez catacombele Parisului, deoarece am tot auzit de acest obiectiv turistic interesant. Am aşteptat mai mult de o oră să intrăm acolo. Primăria din Paris a amenajat aceste catacombe într-un mod spectaculos. Pe o distanţă de trei kilometri, în subteranele Parisului, vezi doar oase stivuite, osemintele a peste şase milioane de persoane, aduse acolo din cimitirile aglomerate ale Capitalei Franţei. La un moment dat, în acel loc, mi-am dat seama că trebuie să ai curaj să intri, deoarece te trezeşti singur de multe ori în subteran. Am văzut inscripţiile de pe pereţi, (de pildă, Opreşte-te, aici este imperiul morţii, sau Vizitatorule, gândeşte-te că în seara aceasta s-ar putea să nu mai fi în viaţă), care te cam băgau în sperieţi. Şi, după ce ai văzut catacombele acestea, eşti determinat să priveşti altfel viaţa. Să trăieşti mult mai intens clipa”, a povestit primarul Bradului, pentru MESAGERUL HUNEDOREAN.
Florin Cazacu este un obişnuit al subteranelor, după ce a lucrat în mină ani buni. Însă, se pare, cele ale Parisului i-au lăsat o impresie puternică.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura