Preţurile hard-disk-urilor SSD, în scădere

Sebastian Mezei

Unităţile de stocare a informaţiilor de tip SSD (Solid-state drive) oferă o serie de avantaje deloc de neglijat faţă de cele clasice, cum ar fi: nu există componente mecanice, rezistente la şocuri, consum redus, viteză mare de acces şi de lucru, nu se supraîncălzesc.
Cel mai mare dezavantaj al acestor dispozitive a fost preţul aproape prohibitiv, ceea ce a făcut să nu existe cereri ridicate de consum.
Acest lucru a început să se schimbe odată cu apariţia în calculatoarele şi notebook-urile producătorilor de sisteme de calcul, a unor versiuni care deţin în configuraţia standard SSD-uri.
Astfel, au început să apară versiuni de SSD de capacitate mai mare la un cost rezonabil, preţul per GB scăzând considerabil. Pentru SSD-urile de 256 GB, în ianuarie 2012, costul pentru un GB era de 1,37 dolari, iar în septembrie 2012, a ajuns la 0,48 dolari, ceea ce înseamnă o scădere de aproximativ 65 la sută.
Odată cu creşterea consumului, scade costul de producţie şi există posibilitatea ca şi variantele de capacitate mare să ajungă la un preţ competitiv.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare