ActualitateEvenimentFlash

Premierul Ciucă, huiduit la Țebea

Mii de oameni au fost la mormântul lui Avram Iancu, la 150 de ani de la moartea sa

Adriana Năstase
Mii de oameni s-au adunat, ieri, la Țebea, la Serbările Naţionale dedicate memoriei Eroului Naţional Avram Iancu, de la a cărui moarte se îm­pli­nesc 150 de ani.

 

„Ce ne-ar spune Avram Iancu?”
Manifestările comemorative au în­ceput duminică dimineaţa la biserica din cimitirul de la Ţebea, cu Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de înalţi prelaţi bi­se­riceşti, urmată de o slujbă de po­me­nire a lui Avram Iancu şi depunerea de coroane de flori la mormântul acestuia.
La ceremonii au fost prezenţi pre­mierul Nicolae Ciucă, miniştri, preşedinţi şi parlamentari de la diverse partide politice, lideri judeţeni şi locali din cadrul administraţiilor publice.
Delegația PNL, în frunte cu premierul Nicolae CIucă și ministrul de Interne, Lucian Bode, cobora de la biserica de la Țebea, unde au fost depuse coroane de flori, când un grup de persoane cu stea­guri au început să scandeze „Trădătorii, trădătorii!” și ”Hoții, hoții!”. În mijlocul acestora se afla senatoarea Diana Șoșoacă, dar aceasta s-a dezis rapid de ei și a spus că nu i-a pus pe oameni să scandeze nimic.
„Avram Iancu ne dă, peste veacuri, o lecţie de moralitate, de creştinism trăit, patriotism fertil şi ne face o invitaţie la acţiune inteligentă. Astăzi, încă o dată, inima bătrânului Ardeal bate la Ţebea şi de aici pompează sânge în speranţa că va revitaliza întreaga ţară, pentru a îm­plini dorul Eroului nostru drag, acela de a-şi vedea naţiunea fericită. Dacă ne-ar putea vorbi astăzi la umbra Gorunului lui Horea, Iancu ne-ar cere să redesco­pe­rim iubirea de fraţi, iubirea de neam, care pe el l-a mistuit”, a spus, în dis­cur­sul său, episcopul Devei şi Hunedoarei, Nestor.
După ceremonialul depunerii coroa­nelor de flori a urmat o defilare a gărzii de onoare, iar după amiază, pe scena în aer liber de la Ţebea, au urcat nume importante ale folclorului românesc, într-un spectacolul organizat de Con­siliul Judeţean Hunedoara prin Centrul de Cultură şi Artă.

Incertitudini
Premierul Nicolae Ciucă le-a spus oamenilor veniţi ieri la Ţebea, pentru a-l comemora pe Avram Iancu, că trecem printr-o perioadă a incertitudinii şi nesiguranţei şi avem în faţă o iarnă grea, pe care trebuie să o pregătim cu înţe­lep­ciune şi responsabilitate.
„Din nefericire, trecem printr-o perioa­dă a incertitudinii şi nesiguranţei. Oa­menii au multe temeri şi pe bună drep­tate sunt îngrijoraţi pentru ce le rezervă ziua de mâine. Avem un război nu de­parte de graniţele României, avem o serie de efecte negative ale acestui răz­boi pe care le resimţim în viaţa noastră de zi cu zi. Avem o iarnă grea în faţă pe care trebuie să o pregătim cu înţelep­ciune, echilibru şi responsabilitate. Nu va fi uşor, dar România va reuşi să de­păşească toate aceste greutăţi, pentru că suntem pregătiţi pentru orice sce­na­riu. În acelaşi timp nu suntem singuri. Sun­tem în NATO şi UE. Alături de par­tenerii noştri de încredere, România este un punct de stabilitate între naţiu­nile balcanice pentru că promovăm şi protejăm drepturile şi libertăţile funda­men­tale, valorile democraţiei şi ale sta­tului de drept. (…) Abia acum am văzut că războiul de agresiune se poate reaprin­de în Europa. Am înţeles cu toţii că apar­tenenţa noastră la lumea occidentală înseamnă de fapt protejarea naţiunii şi a identităţii noastre naţionale”, a declarat Ciucă la Ţebea. Premierul a mai spus că viitorul este nesigur, însă românii tre­buie să se gândească la lecţiile trecu­tului şi la curajul înaintaşilor.

 

Protest la Mintia
Membrii AUR, în frunte cu liderul George Simion, au mers de la serbările de la Țebea, la sediul Termocentralei Mintia unde au strigat „Ultima solujție, încă o revoluție”, „Trădătorii”, „Apărăm Mintia și toată România”.
În acest an, Serbările Naţionale de la Ţebea au fost programate pe parcursul a două zile, sâmbătă fiind oficiată o sluj­bă de sfinţire noii picturi din biserica ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului”, situată în cimitirul din localitate.
Slujba de sfinţire a fost condusă de mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza, alături de care s-au aflat episcopul Devei şi Hunedoarei, Nestor, episcopul Covasnei şi Harghitei, Andrei, episcopul Severinului şi Strehaiei, Nicodim şi episcopul român al Ungariei, Siluan.
Avram Iancu s-a născut în anul 1824, în localitatea Vidra de Sus, într-o familie de moţi înstăriţi. De profesie avocat, Avram Iancu a jucat un rol important în Revoluţia de la 1848 din Transilvania. A fost unul dintre iniţiatorii şi organizatorii adunărilor de la Blaj din 30 aprilie, 15-17 mai şi 15-23 septembrie 1848 şi conducătorul cetelor înarmate de ţărani şi de mineri din Munţii Apuseni, în rândurile cărora şi-a câştigat o mare popularitate. Avram Iancu s-a stins din viaţă la 10 septembrie 1872 la Baia de Criş şi a fost îngropat la Ţebea, lângă Gorunul lui Horea.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura