Potrivit unui raport Greenpeace şi Bankwatch România, Peste 2.700 de locuri de muncă ar putea apărea în Valea Jiului

23 septembrie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate, Flash

Peste 2.700 de locuri de muncă ar putea apărea în Valea Jiului, până în anul 2030, prin aplicarea unor scenarii axate pe dezvoltarea sectoarelor primare ale economiei – agricultură, industrii, servicii, potrivit unui raport lansat ieri, luni la Palatul Cultural al Minerului din Lupeni, de către organizaţiile Greenpeace România şi Bankwatch România.

Raportul intitulat „Tranziţie justă în Hunedoara – Diversificare economică, echitabilă şi durabilă“ a fost pregătit de Centrul Român de Politici Economice, iar studiul este dedicat identificării alternativelor de dezvoltare a Văii Jiului, ca modalităţi de înlocuire a profilului monoindustrial al zonei, în prezent bazat pe exploatarea cărbunelui.
„În sectorul primar, care include microferme de animale sau cultivarea arbuştilor fructiferi, până în 2030 se pot crea beneficii nete de 420 milioane lei şi 760 de locuri de muncă. Sectorul secundar (energie regenerabilă, creşterea eficienţei energetice a clădirilor etc.) ar produce beneficii nete de 150 milioane lei şi 1.520 de locuri de muncă. Nu în ultimul rând, impactul total al sectorului terţiar (dezvoltarea structurilor de sprijin, agropensiuni, turism în natură) va fi de 181,27 milioane de lei şi 434 de locuri de muncă“, se precizează într-un comunicat al organizaţiilor citate.
Pentru ca scenariile să prindă contur, raportul recomandă, printre altele, elaborarea şi implementarea unor programe de calificare, recalificare şi instruire, creşterea competitivităţii produselor şi serviciilor oferite de către mediul privat, identificarea domeniilor cheie pentru implicarea locuitorilor.
Alte direcţii se referă la creşterea conectivităţii zonei prin atragerea de investiţii în domeniul transporturilor, întărirea capacităţii administrative, stimularea colaborării dintre actorii locali – societate civilă, autorităţi publice, mediul privat şi structurile de învăţământ.
„Ne dorim foarte mult ca studiul lansat astăzi să fie preluat de către Ministerul Fondurilor Europene pentru definirea Strategiei de dezvoltare a Văii Jiului. Studiul arată foarte clar că cele mai valoroase resurse nu sunt ascunse sub pământ. Valea Jiului este propice pentru dezvoltarea de micro-ferme, agricultura ecologică, turism sau pentru proiecte de energie regenerabilă“, a declarat Vlad Cătună, coordonatorul de campanii Greenpeace România.
În context, coordonatorul de campanii Bankwatch România, Alexandru Mustaţă, a afirmat că platforma reprezintă o oportunitate pentru crearea de locuri de muncă, însă acestea nu vor fi de durată şi bine plătite, dacă nu sunt rezolvate şi celelalte probleme, precum recalificarea sau infrastructura.
Potrivit celor două organizaţii, contextul naţional şi european este favorabil pentru a implementa soluţiile enunţate în raport.
„Valea Jiului este regiune pilot în cadrul Platformei pentru Regiuni Carbonifere în Tranziţie şi multe părţi interesate sunt implicate activ în acest proces. Raportul este relevant şi pentru realizarea Strategiei de dezvoltare a regiunii, document definitoriu pentru următorul exerciţiu financiar 2021-2027“, se arată în comunicat.
La evenimentul desfăşurat în oraşul Lupeni au participat autorităţi locale şi regionale, asociaţii, sindicate, reprezentanţi ai mediului de afaceri, dar şi ai Universităţii din Petroşani.
Greenpeace este o organizaţie internaţională independentă, prezentă în peste 50 de ţări din întreaga lume, care acţionează pentru a schimba atitudini şi comportamente, pentru a proteja şi conserva mediul înconjurător şi pentru a promova pacea. Pentru a-şi păstra independenţa, Greenpeace nu acceptă donaţii de la guverne, partide politice sau companii, ci se bazează mai ales pe contribuţii de la persoane fizice.
Asociaţia Bankwatch România este o organizaţie non-profit înfiinţată în anul 2012 cu scopul de a preveni proiectele finanţate din fonduri publice care au un impact negativ asupra mediului şi drepturilor omului. (Sorin Blada, Agerpres)

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Lelese: noroc cu unele întârzieri

Primarul din Lelese, Ciprian Achim (foto), a spus că deocamdată, până la finele anului pare ca activitatea administrativă să se...

Urmează Sărbătoarea Vânătorilor la Vaţa de Jos

Ajunsă la cea de-a treia ediţie, Sărbătoarea Vânătorilor va reuni în piaţa de animale de la Vaţa de Jos, în...

Deschiderea noului an universitar al Facultăţii de Asistenţă Medicală Deva

A început un nou an universitar la Facultatea de Asistenţă Medicală Generală din Deva. La finele săptămânii trecute, la sediul...

Închide