Politica si administratie

Petrila se opune categoric realizãrii deponeului ecologic

Carmen Cosman

În timp ce autorităţile judeţene din Hunedoara dau asigurări că deponeurile ecologice de gunoi vor fi amenajate în locurile stabilite, edilii din aceste comunităţi sunt fermi pe poziţie: cu siguranţă, la noi nu. La Petrila, reprezentanţii primăriei sunt decişi să construiască un incinerator şi au găsit chiar şi o firmă cu care să se asocieze, dar până una-alta, folosesc tot vechea groapă de gunoi, închisă pe acte de aproape trei ani.

Cu bani de la Uniunea Europeană
În timp ce gropile de gunoi care mai pot funcţiona sunt tot mai neîncăpătoare, autorităţile locale şi judeţene nu se pot pune de acord asupra viitoarelor amplasamente. Reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara sunt convinşi că deponeurile ecologice de gunoi, solicitate de Uniunea Europeană, vor fi realizate în locaţiile prestabilite deja, cu bani de la europeni. Costel Avram, vicepreşedintele CJ Hunedoara, a declarat că la Petrila se va construi un deponeu ecologic, localitatea fiind cuprinsă în planul naţional. „Se vor face două gropi de gunoi ecologice, una la Petrila şi cealaltă la Bârcea”, a afirmat Costel Avram. În ciuda optimismului manifestat de el, autorităţile locale nu sunt de acord să găzduiască deponeurile de gunoi, fie ele şi ecologice. La Bârcea s-au răzvrătit localnicii, care îşi văd, periclitate culturile, din cauza dăunătorilor care se vor strânge la deponeul de gunoi. Edilii din Petrila au, în schimb, în plan, un incinerator, pe care să-l amenajeze în asociere cu celelalte comunităţi din Valea Jiului şi au găsit chiar şi firma care să-l construiască, pe banii ei. Astfel, deşeurile ar fi arse şi, ulterior, transformate în energie termică şi electrică. „Există o hotărâre de consiliu în acest sens. Valoarea investiţiei este de 67 de milioane de euro şi se va realiza cu banii investitorului. Noi nu vom aproba niciodată să se amenajeze groapă de gunoi la noi. Dacă vrea cineva din Valea Jiului să facă, dar la noi, nu!”, a declarat Dorin Curtean, city managerul Petrilei. Aversiunea reprezentanţilor Primăriei Petrila a fost determinată, spun ei, de o vizită făcută la deponeul ecologic din Arad, care nu i-a convins că nu va polua mediul. Autorităţile judeţene susţin, însă, că, din datele pe care le au, banii ar urma să provină dintr-un credit garantat de consiliile locale, care ar urma să intre în asociere.

Gropile sunt  tot mai pline
În timp ce edilii nu reuşesc să se pună de acord, gropile de gunoi sunt tot mai pline. Teoretic, în judeţ mai sunt trei deponeuri de deşeuri menajere deschise, la Deva şi Orăştie, care are ca termen de închidere 16 iulie 2015, respectiv Vulcan, care trebuie închis până la data de 16 iulie 2016. Cele trei preiau deşeurile menajere din întregul judeţ, mai puţin din comunele izolate, cum este Bătrâna sau Bunila, unde s-a acceptat să se folosească vechile amplasamente, din cauză că sunt aproape izolate şi maşinile de gunoi nu pot urca până acolo.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura