Petrecere de pomină la Gurasada
Nicolle Ebner
Cea de-a VIII-a ediţie a „Rugii de la Gurasada” a adunat în satul centru de comună, peste 4.500 de locuitori şi invitaţi din judeţ şi de pe alte meleaguri, număr record de participanţi la această manifestare.
După 10 ore de fotbal…
Petrecerea în aer liber a început încă de la ora 9.00 a dimineţii de sâmbătă, când s-a fluierat startul campionatului intercomunal de fotbal. Ca în fiecare an, echipa de fotbal a comunei Gurasada îşi provoacă vecinii la o întrecere sportivă, motiv de bere şi distracţie, după ce se stabileşte clasamentul. Nu de puţine ori, au ieşit scântei, mai ceva ca la meciurile cu miză naţională, aşa că anul acesta, formaţia din Ilia nu a mai fost convocată la campionat. Cu pauzele de rigoare – pentru odihna jucătorilor şi întărirea forţelor cu mici, cârnaţi, fripturi suculente şi bere – campionatul de fotbal s-a încheiat la ora 19.00, trofeul fiind câştigat de echipa gazdă din Gurasada. Învingătorii au fost felicitaţi şi premiaţi de prefectul Ioan Samoilescu (medalion), vicepreşedintele CJH, Costel Avram, primarul Devei, Mircia Muntean, senatorul PSD, Cosmin Nicula.
…spectacole în aer liber, până în zori
Sărbătorii de la Gurasada i s-a dus vestea, mai ales prin spectacolele folclorice, aşa că nu a mirat pe nimeni afluenţa de participanţi, dar şi de comercianţi, parcul din centrul comunei fiind invadat de peste 100 de chioşcuri cu bere, sucuri, grătare cu mici şi fripturi şi tarabe de bâlci, cu tot felul de zdrăngănele sau articole de artizanat. Dacă la Ruga de anul trecut a plouat, anul acesta, locuitorii comunei Gurasada s-au răzbunat şi au petrecut până dimineaţa la ora 5.00, cântând hiturile folclorice împreună cu interpreţii acestora: Petrică Moise, Nicoleta şi Andreea Voica – mama şi fiica n-au ratat nici una dintre Rugile de la Gurasada, Adrian Stanca, fraţii Marişca şi Lena Miclăuş, Ciprian Roman, Mariana Anghel, Lenuţa Evsei, Cristian Fodor. Dat fiind faptul că Gurasada este o zonă de interferenţă a mai multor influenţe artistice, primarul a făcut în aşa fel, încât să mulţumească pe toată lumea, aşa că a adus solişti şi pentru placul moţilor dar şi pentru cei care iubesc muzica bănăţeană.
Siesta, în pădurea de bambus
După miezul nopţii, Ruga de la Gurasada s-a încheiat cu un foc de artificii, dar bună parte dintre locuitori au continuat petrecerea pe muzica fraţilor Marişca şi a Lenei Miclăuş, până când zorii i-au gonit acasă. Pentru oaspeţii de seamă de la „centru” şi de la „judeţ”, primarul Silviu Nan a pregătit, ca în fiecare an, un ospăţ ca de nuntă, cu sarmale, ciorbă acră, fripturi şi gustări proaspete, pentru care a sacrificat un porc, taman în ajunul sărbătorii. Şi, pentru ca aceia care i-au gustat bucatele să aibă şi o siestă tihnită, cafeaua a fost servită în cerdacul conacului Klobosinski, înconjurat de o inedită pădure de bambus.
„Vă aşteptăm şi la anul!”
„Spectacolul folcloric a fost unul de excepţie, cum rar se mai vede în ziua de azi, iar Ruga a fost ca pe vremurile când eram şi noi mai tineri. Nu se poate să stai numai supărat şi copleşit de grijile crizei economice. O zi pe an merită şi locuitorii comunei, oameni muncitori, cinstiţi şi aşezaţi, să uite de necazuri. Anul acesta a fost mai frumos ca în 2008, iar spectacolul ce va avea loc la anul va fi mai reuşit decât cel de acum. Prin urmare, lansăm deja invitaţia la Ruga de anul viitor, de la Gurasada”, spune primarul Silviu Nan, mândru că şi anul acesta a rupt gura târgurilor vecine, cu petrecerea de pomină organizată la sfârşitul săptămânii trecute.