ActualitateFlash

Peste 40.000 de vaccinuri antigripale, la dispoziţia hunedorenilor

Cristina Ghenea

Până în luna noiembrie, hunedorenii vor primi 42.000 de vaccinuri antigripale. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a judeţului nostru a început deja licitaţia pentru achiziţionarea acestora, iar săptămâna viitoare va sosi prima serie de 6.000 de bucăţi.

Au efect asupra celor trei grupe de virusuri
Vaccinurile sunt cumpărate prin Programul Naţional de Boli Transmisibile, iar pentru plata acestora, Ministerul Sănătăţii a alocat judeţului Hunedoara suma de 70.000 de lei. Potrivit doctorului Ştefan Repede, medic şef la departamentul Supravegherea stării de sănătate a populaţiei din cadrul DSP Hunedoara, vaccinul antigripal din acest an are aceeaşi compoziţie ca şi cel de anul trecut. Asta înseamnă că acest produs luptă atât împotriva virusurilor din grupele B şi C, cât şi împotriva celor din grupa A, care sunt cele mai periculoase (cele care produc pandemii, gripă porcină sau gripă aviară). Vaccinarea este indicată, în primul rând, copiilor, bătrânilor, celor care suferă de afecţiuni cronice, precum şi personalului sanitar şi altor angajaţi care prin munca lor intră în contact cu mulţi oameni. Pentru a trece cu bine de sezonul rece, doctorii recomandă administrarea vaccinului până cel târziu în luna decembrie.

Cum intri în posesia vaccinului
Hunedorenii pot beneficia gratuit de acest vaccin. „Medicii de familie au evidenţe cu pacienţii care se încadrează în grupele de risc, şi îi cheamă pe fiecare în parte la cabinet, pentru administrarea vaccinului. De asemenea, oricine doreşte poate cere vaccinul medicului de familie la care este înscris”, a declarat doctorul Ştefan Repede. De altfel, vaccinul antigripal se găseşte şi în farmacii, însă achiziţionarea costă între 30 şi 50 de lei.

Numărul afecţiunilor pulmonare creşte săptămânal
Schimbările bruşte de temperatură, din ultima perioadă, au îmbolnăvit deja sute de hunedoreni. „Doar săptămâna trecută, la nivelul judeţului, 226 de persoane au prezentat afecţiuni respiratorii, iar alte 29 au fost diagnosticate cu pneumopatii. Din aceste cauze, 18 hunedoreni au fost internaţi în spital”, a mai precizat reprezentantul DSP.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura