ActualitateFlash

Peste 1.000 de apeluri la numărul de urgență 119 pentru copii

Adriana Năstase

În perioada 5 ianuarie 2022 – 10 noiem­brie 2022, la numărul unic de urgențe pentru copii 119 a fost înregistrat un număr total de 1.140 apeluri în județul Hunedoara.

Neglijare
Numărul total de apeluri, 1.140, nu reprezintă numărul total al cazurilor sem­na­late pentru că, de cele mai multe ori, pentru un caz au existat mai multe apeluri. De ase­menea, au fost multe apeluri de test, greșeli sau apeluri false. Potrivit datelor centr­a­li­zate de Ministerul Familiei, Tineretului și Ega­lității de Șanse, prin Autoritatea Națio­nală pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, în această perioadă au fost 9 copii care au apelat singuri numărul unic 119, restul apelurilor fiind făcute de persoane adulte sau de către profesioniști (psihologi, asistenți sociali etc). Cele mai multe apeluri au reclamat cazuri de neglijare sau abuz asu­pra copiilor în propria familie. Din păcate, au fost raportate 3 cazuri de abuz sexual și un caz de abandon. Nu existat nici o situație de punere în pericol iminent al copilul, iar apelul să fi avut nevoie de transfer de urgență la 112.
În ultimele 10 luni, au fost circa 92.300 de apeluri la numărul unic 119, în toată țara. 69 la sută dintre apeluri au fost primite de la persoane fizice care au raportat diverse, 25 la sută au fost apeluri de la profesioniști (profesori, psihologi, avocați etc.) și doar în 6 la sută dintre cazuri au sunat direct copiii. Dintre toate cazurile raportate în aceste 10 luni, aproape 57 la sută au fost, din păcate, cazuri de neglijare gravă. Iar cele mai multe cazuri de abuz au avut loc în familie, la școală sau pe stradă, iar cele mai puține cazuri au avut loc în centrele de copii sau la asistenții maternali.