Pepiniera liceului agricol din Geoagiu, repusă în circuit

Magdalena Șerban

Conducerea Liceului Tehnologic Agricol ,,Alexandru Borza“ Geoagiu are în plan să readucă în actualitate pepiniera de odi­ni­oară, scopul fiind de a-i angrena pe elevii din ciclul primar și gimnazial în procesul educațional practic, dar și de a-i ajuta să cunoască mai bine tainele acestei ramuri care poate pentru unii se va dovedi una de vocație.

O sămânță de speranță
„Dorim implicarea claselor primare și gimnaziale, în sensul că elevii vor colecta semințele din merele pe care le consumă, le vor pune într-un șervețel umed și apoi le vor lăsa în frigider preț de două săptămâni (se creează condiții de frig, specifice iernii, semințele fiind astfel păcălite). Fiecare măr primit de la cei mici va fi etichetat cu nu­mele lor, iar semințele vor fi puse în pă­mânt, lăsăm să crească și ulterior se învață altoirea mărului. Încercăm, experimentăm, iar la final, fiecare copil va vinde pomișorul său. Trebuie insuflat spiritul antreprenorial și trebuie dat un imbold în direcția eco­nomică, până la urmă. Îi va ajuta în viață, nu doar în planul cunoștințelor dobândite sau strict al celui pomicol. Debutăm cu mărul, iar dacă ajută bunul Dumnezeu, trecem la pere și o gamă mai largă. Momentan avem și un avocado obținut din sâmburele unui fruct. E ținut la căldură, inițial sâmburele fiind pus într-un pahar cu apă (a fost crăpat și decojit puțin). A prins rădăcini, a crescut și a ajuns la o înălțime de 40 de centimetri. Așteptăm cu nerăbdare să vedem cum evo­luează. O să încercăm și cu kiwi și alte fructe exotice”, a afirmat profesorul Octav Cismaşiu (foto), directorul Liceului Tehno­logic Agricol „Alexandru Borza” Geoagiu. O altă noutate este că în lucru se află un spațiu de producție pentru instituția de în­vățământ, urmând să fie autorizat. Se vi­zea­ză dezvoltarea și promovarea pe acest palier, fiind o nișă de piață ce trebuie ex­ploatată în vederea obținerii unor venituri (siropuri de lavandă și de trandafiri, dul­cețuri etc). De la cuptor de inox, hotă, masă de lucru, chiuvetă, frigider, totul e nou și pregătit. S-au pus alte geamuri, s-a schim­bat acoperișul și se va face și o extindere a edificiului unde va funcționa o locație în care se va face pregătirea propriu-zisă a produselor (curățarea). De asemenea, a fost recondiționat și revopsit soclul școlii și s-au schimbat ceternele pe tot corpul de clădire.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.