Oficialii Federaţiei Române de Fotbal pregătesc VAR-ul pentru noul sezon

Secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal, Justin Ştefan (foto), a declarat recent că se fac pregătiri pentru achizi­ţionarea teh­nologiei pentru implementarea arbitra­jului video şi că este posibil să se facă tes­tări chiar în actualul sezon al primul eşalon fotbalistic.
„Pentru 2021, preocupările sunt legate de implementarea VAR şi disputarea tu­turor meciurilor din cadrul actualului se­zon. Avem următoarele provocări, dispu­tarea tuturor meciurilor din Liga I, pentru că avem un program destul de încărcat. Sperăm ca vremea să ţină cu noi, mai ales că avem şi EURO în vară şi bineînţeles implementarea VAR, începând cu sezonul 2021-2022. Poate vom avea nişte meciuri de test înspre finalul acestui sezon. Re­pre­zentantul deţinătorului de drepturi TV este pregătit în ceea ce priveşte partea tehnică, respectiv maşinile VAR. Rămâne să vedem care este timpul de care au nevoie cei de la Comisia Centrală a Arbitrilor pentru a pregăti arbitrii. Avem nevoie de acest sistem de arbitraj video pentru că din punctul meu de vedere, au existat destule greşeli de arbitraj. Consider că acest sistem cu siguranţă va uşura lucrurile, atât în privinţa serviciilor prestate de arbitrii, cât şi în privinţa imaginii competiţiei. Pentru că atâta vreme cât ai greşeli de arbitraj, imaginea competiţiei Liga I este afectată şi inclusiv zona de clasament poate fi afectată”, a declarat Justin Ştefan.
Întrebat cât ar costa tehnologia VAR, Jus­tin Ştefan a spus: “Depinde de sistemul de implementare. În momentul în care ai acestea automobile VAR, costurile sunt mai scăzute. Bineînţeles că ai costul auto­turis­mului, costul echipamentului, după care anu­mite costuri de administrare, respectiv cel care conduce maşina, operatorul teh­nic, plus cei doi arbitri VAR. Undeva la 500.000 de euro ar fi costurile pentru tehnologie. Tehnologia va fi achiziţionată, costurile se vor diminua, rămânând doar zona de administrare.”.
El a precizat că tehnologia pentru linia porţii nu va fi inclusă în pachetul de arbitraj video, din cauza costurilor ridicate pentru acest sistem.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare