Comunitate

Oamenii nu-şi pot tăia propriii copaci

Livia Botici

Deşi, în aparenţă autorităţile se fac că încearcă să stopeze defrişările masive din pădurile ţării noastre, în realitate, mafia lemnului continuă să prospere, în timp ce legile aberante nu fac decât să creeze neplăceri micilor proprietari de păduri. Este una din problemele cu care se confruntă şi primarul oraşului Geoagiu, el încercând să rezolve nemulţumirile oamenilor pe care îi reprezintă.

„birocraţie excesivă”
Spre exemplu, o persoană care are 30 de ari de pădure, nu poate să taie nici un copac, decât dacă se asociază cu altcineva şi să aibă împreună o suprafaţă care să depăşească 100 de hectare. Următorul demers pe care trebuie să-l aibă în vedere proprietarul de pădure pentru a-şi tăia proprii copaci este acela de a-şi face un amplasament şi de a semna un contract cu Ocolul Silvic, pentru ca pădurarii să-i păzească pădurea, bineînţeles, contra unei sume de bani. Apoi, trebuie să facă o cerere, pentru ca o persoană autorizată să vină să marcheze arborii care urmează a fi tăiaţi, care trebuie şi plătită, tot din banul omului. „Aceste condiţii sunt foarte greu de îndeplinit şi în proporţie de 99 la sută, nimeni nu le poate bifa pe toate. Birocraţia românească este excesivă şi nu face altceva decât să îngreuneze traiul de zi cu zi al cetăţenilor. Nu oamenii amărâţi fac defrişări masive, ei nu vor decât să aibă un lemn cu care să se poată încălzi iarna. Sunt foarte supărat pentru ceea ce se întâmplă şi voi face tot ce îmi stă în putere pentru a remedia problemele cu care se confruntă populaţia”, a declarat Simion Mariş (foto), primarul oraşului Geoagiu.

Amendă, pentru că a tăiat din pădurea lui
În cazul în care proprietarii de fond forestier sunt prinşi că nu au făcut toţi paşii despre care vă relatam mai sus, ei sunt amendaţi şi pot ajunge şi la închisoare. „Chiar a existat un caz, în urmă cu puţin timp, când un bărbat, unul dintre cei mai săraci din zona noastră, şi-a tăiat din propria pădure câţiva copaci, pentru a face focul. Când a ieşit cu lemnele din pădure, a fost prins de poliţie şi a luat 1.000 de lei amendă. Este inadmisibil ceea ce se întâmplă, cumva lucrurile acestea trebuie remediate”, mai spune primarul oraşului Geoagiu.

„Actele trebuie respectate”
Contactat de MESAGERUL HUNEDOREAN, şeful Ocolului Silvic din Geoagiu, Nicolae Pascu spune că „legile actuale sunt foarte prost gândite, însă lucrurile trebuie remediate de cei care se află la Bucureşti, întrucât ei au dreptul de a schimba o lege. Până atunci, actele normative trebuie respectate, chiar dacă ele sunt ineficiente şi ne îngreunează munca”.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura