ComunitatePolitica si administratie

O investiție pentru salvarea de vieți omenești

Cine ar fi crezut în urmă cu un an că la Spitalul Județean de Urgență Deva vom avea un departament unde cei cu probleme cu „motorul”, adică cu inima vor putea fi salvați fără să fie trimiși la clinici din alte județe.

Premieră
În urmă cu puțin timp, aici s-au făcut primele proceduri de im­plan­tare de stenturi la inimă. În octombrie 2023 s-a început cu aceste proceduri extrem de complicate, dar care sal­vează vieți omenești.
„Pacienții din județ nu mai sunt nevoiți să parcurgă sute de kilometri pentru o șansă la viață. Procedurile se fac și la Deva, e adevărat, deocam­da­tă sub coordonarea medicilor de la Timișoara. Încet, dar sigur și hotărât, ne îndreptăm spre atingerea scopului propus, adică utilizarea la capacitatea optimă a acestui laborator. Mulțu­mesc medicilor și asistenților pentru implicare și îi felicit pentru această nouă performanță medicală înre­gistrată la Deva”, a declarat recent pre­ședintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor.
Șeful Secției Cardiologie a Spita­lului Județean de Urgență din Deva, dr. Constantin Blaj (foto) a sub­liniat că ne­ce­si­tatea înființării acestui ser­vi­ciu se con­fir­mă prin creș­te­rea numă­ru­lui pacienților cu afecțiuni cardiace.
„În urma zilelor de lucru de până acum am observat cu în­grijorare pro­porția crescută de pacienți cu pato­logie complexă, cu încărcătură atero­scle­rotică importantă chiar la vârste tinere, care au necesitat proceduri de dilatare prin implant de stent. În general se estimează că 30-40 la sută dintre cazurile explorate prin coronarografie vor necesita angio­plas­tie coronariană, iar la Deva până acum s-a constatat că acest procent depășește 50 la sută, confirmând aș­teptările legate de observațiile clinice anterioare, care argumentau înfiin­ța­rea unui astfel de serviciu”, a declarat dr. Constantin Blaj. (A.N.)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura