ActualitateComunitate

Cum să colectezi corect deșeurile, fără a te certa cu legea. Campania de informare organizată la nivel de județ de ADI SGD Hunedoara și Supercom, pe ultima sută de metri

Magdalena Șerban

Reprezentanții ADI SGD Hunedoara și operatorul de salubritate Supercom au făcut front comun într-o campanie de informare a populației și totodată de conștientizare referitor la colec­ta­rea selectivă și corectă a deșeurilor, precum și importanța de a ne com­porta civilizat, până la urmă. Demersul se va finaliza la sfârșitul acestei luni și însumează 100.000 de broșuri, 10.000 de afișe și 10.000 de aver­ti­zoare cu care cetățenii au venit în con­tact.

Țin aproape de cetățeni, determinându-i să coopereze și să comunice
„În vară, am promis că ne vom implica într-o campanie amplă, care să includă toate UAT-urile din județul Hunedoara, așa că am pus în aplicare un plan de acțiuni. Noi mergem pe premisa că în primă fază, omul trebuie informat, să i se explice ce e bine și ce nu, ce este voie și ce devine sancționabil, adică un fel de prevenție, pe lângă conștientizare. Bine­înțeles, nu ne așteptăm la minuni peste noapte, dar suntem convinși că din 2024 începem să culegem roadele, deci să constatăm feed-back-ul acestei miș­cări. Nu lansăm pronosticuri deo­cam­dată, la momentul actual nu ne hazar­dăm să estimăm cifre din acest punct de vedere, dar în mod sigur că oamenii vor ajunge să-și facă un obicei din a res­pec­ta niște reguli esențiale de colec­tare. Așa că la anul, vom putea observa cât a crescut gradul de reciclare din to­talul colectat. Atât monitorii noștri cât și reprezentanții societății Supercom au distribuit materiale informative, hune­do­renii având posibilitatea să cunoască punctual care le sunt obligațiile. După cum am mai spus, atât operatorul, cât și comunitățile au obligații. Este un ser­viciu public fără de care trebuie să rea­lizăm cu toții că nu am putea trăi civilizat. Însă există câte un aport pentru fiecare parte, efortul trebuind să fie unul comun. În fond, operatorul nu poate ri­dica decât ceea ce găsește. Dacă se aruncă haotic, de unde să ridice colectat selectiv. De aceea, în zonele cu pro­bleme am insistat și mai mult, fiind lipite chiar abțibilduri în perimetrul plurifa­mi­lial (colectiv), în mediul urban, adică aco­lo unde s-a găsit conținut neconform. Din ceea ce s-a constatat de către cei implicați în teren, lumea se arată des­chisă și promite implicare”, a afirmat Dan Stoian (foto), directorul executiv al ADI – Sistemul Integrat de Gestionare a Deșeurilor Județul Hunedoara. Mai tre­buie adăugat că broșurile distribuite con­țin detalii referitoare la colectarea se­lectivă, date de contact pentru se­si­zări (dacă există), se enumeră sancțiu­nile la care se supun cei care încalcă re­gu­lile, iar ca laitmotiv îl reprezintă un semnal de alarmă lansat pentru cei care fac ce îi taie capul, aplicând propria lege. Afișele explică scurt și la obiect cum anume trebuie colectate deșeurile și care sunt culorile aferente. Prin ur­mare, organizatorii campaniei au fă­cut ce au promis, dar de acum înainte tre­buie ca și oamenii să urmeze traiectoria.

Dacă nu se înțelege cu vorba bună, se va ajunge la neplăceri legislative
Reamintim că la fel ca în orice do­meniu, cine încalcă legea va suporta con­­secințele. Sancțiunile pot fi date ca urmare a nerespectării cadrului legis­lativ prevăzut prin OUG 92/2001. Astfel, se constituie contravenţie şi se sanc­ţio­nează cu amendă de la 5.000 lei la 15.000 lei pentru
persoanele fizi­ce şi de la 20.000 lei la 40.000 lei pen­tru per­soa­nele juri­di­ce, în situația încăl­cării dispozi­ţiilor art. 8.

Această prezentare necesită JavaScript.

 

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura