ComunitateEducatie si cultura

O afacere de familie, o comedie spumoasă jucată pe scena teatrului devean

Sorina Popa

Vineri, 10 decembrie 2021, a fost ultima premieră a Teatrului de Artă Deva din acest an. O comedie, “O afacere de familie”, regizată de Eugen Pădureanu, după o idee de S. Bobrik și R. Clark.
O comedie cu Roxana Olșanschi, Andreea Pascu și Eugen Pădureanu.

O adevărată nebunie
„Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai, mai în sus la munte, o familie normală din Deva (ca toa­te familiile din Deva) își ia soarta în pro­priile mâini și deschide o afacere de familie… Un mic restaurant cu specific românesc…
Toate bune și frumoase, planuri-speranțe-vise, alea, alea… Asta până când își bagă domnu” Sărsăilă coada… Ceea ce urmează e o adevărată nebunie”, a scris regizorul Eugen Pădureanu, înaintea ultimei premiere din acest an la Teatrul de Artă Deva.
„A fost o reușită, iar faptul că au venit spec­tatori într-un număr atât de mare ne bucură enorm. Asta ne încurajează să mergem mai departe. Dacă aducem bucurii oamenilor, înseamnă că ne facem datoria.
Este o piesă adaptată vremurilor noastre, chiar dacă a fost scrisă de doi americani. Colegii mei au lucrat foarte mult la ea și au jucat foarte bine. Invit publicul devean și nu numai să vină la teatru în 2022, pentru că merităm”, a afirmat Mihai Panaitescu, ma­nagerul Teatrului de Artă Deva.
„Am văzut că lumea a dorit să iasă din coti­dian. Au fost mulți spectatori și asta ne bu­cură. La piesa aceasta m-a atras faptul că pot lucra alături de cei doi colegii ai mei. M-a scos din cercul vicios în care mă aflam, deoarece ne gândim numai la dezastre. Oricum, noi, artiștii, nu existăm fără public”, a spus Roxana Olșanschi.

Mesaj de trezire
„Este o piesă celebră, jucată de un actor cele­bru, Horațiu Mălăele. Dar, am vrut să schimb puțin piesa, în sensul că ea se pe­tre­cea în America anilor “30 și am adus-o în cotidianul nostru. Aleg să regizez piese cu puține personaje. Ca să pot controla totul. PIesa din seara aceasta (n.r.-vineri, 10 de­cembrie) este o comedie spumoasă. Am vrut să transmit un mesaj clar, acela că trebuie să ne trezim. Noi, ca nație, ne învârtim mereu și mereu, facem un pas înainte, apoi doi înapoi. Dacă suntem în situația de azi, este din cauză că noi, oamenii simpli, am tolerat asta și nu din cauza politicienilor”, a declarat regizorul și actorul Eugen Pădurean.
Actrița Andreea Pascu a spus la finalul premierei că abia a așteptat să joace în piesa “O afacere de familie”.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.