Politica si administratie

Școli din Deva cu căldură, școli fără căldură

Adriana Năstase

Trei licee şi trei grădiniţe din municipiul Deva nu dispun încă de agent termic pentru asigurarea căldurii la caloriferele din sălile de clasă, aceste unităţi de învă­ţământ fiind cuprinse însă într-un program de investiţii al primăriei, care prevede instalarea unor centrale termice pe gaz metan.

Aproape de finalizare
Până acum au fost montate centrale ter­mice la colegiile „Decebal” şi „Regina Maria”, precum şi la Liceul de Arte, vineri fiind pusă în funcţiune şi instalaţia de în­căl­zire de la Liceul Tehnologic „Transilvania”.
„Centrala termică cu cinci cazane asigură apă caldă şi căldură pentru 531 de elevi ai liceului. Sunt încălzite 24 de săli de clasă şi trei laboratoare, iar cursurile se desfăşoară în format fizic”, a informat Primăria Deva.
Potrivit autorităţilor locale, sunt aproape de finalizare şi dare în funcţiune centralele termice de la Liceul cu Program Sportiv „Cetate” Deva – unde funcţionează deja două centrale. Cea de-a treia centrală ter­mică va fi pusă în funcţiune sâmbătă, iar ultima va fi pornită începând de săptămâna viitoare.
Proiectele de montare a centralelor ter­mice la alte unităţi de învăţământ se află în diferite stadii de execuţie, o mare parte din investiţii fiind planificate să se încheie până la sfârşitul acestui an.
„La Colegiul Tehnic Energetic ‘Dragomir Hurmuzescu’ vor fi pornite centralele în toate cele trei amplasamente până la finele acestui an. La Liceul Tehnologic ‘Grigore Moisil’ ca­zanele sunt puse pe poziţie şi vor fi pornite în termen de două săptămâni. La grădiniţele de pe strada Scărişoara şi Aleea Patriei cen­tralele vor fi pornite în maximum două săp­tămâni. La grădiniţa de pe Aleea Teilor cen­trala va fi pornită la începutul lunii ianuarie 2022. La Liceul Teoretic ‘Teglas Gabor’ va fi semnat, de către unitatea de învă­ţământ, con­tractul de atribuire a lu­cră­rilor, urmând ca lucrările să înceapă în cel mai scurt timp”, au precizat reprezentanţii municipalităţii.

Cursuri online
În prezent, în municipiul Deva dispun de centrale termice colegiile „Decebal” şi „Re­gina Maria”, Liceul de Arte şi Liceul Teh­no­logic „Transilvania”.
În şcolile în care nu este căldură cursurile se desfăşoară online pentru elevii de gim­naziu şi liceu, iar copiii din ciclul primar sunt prezenţi la clase în săli încălzite cu aparate de aer condiţionat.
Municipiul Deva nu mai dispune de apă caldă şi căldură din sistemul centralizat după ce termocentrala Mintia a fost oprită în luna martie din cauză că nu mai avea căr­bune. De lipsa agentului termic au fost afectate şcolile şi liceele din oraş, instituţiile publice şi aproape 4.000 de apartamente, oamenii fiind nevoiţi să-şi găsească alte surse de încălzire.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura