Politica si administratie

Nu mor caii când vor câinii. Activiștii care vor să nu se facă investiția de la Rovina, eşec în instanţă

Un ONG a acționat în instanță Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Deva și firma SAMAX România, care vrea să deruleze o investiție în zona Rovina, din județul Hunedoara. Deși compania dorea să înceapă ex­ploatarea aurului de la Rovina în 2022, asociațiile de mediu s-au opus. Nu este pentru prima dată când asistăm la un asemenea scenariu, iar județul a pier­dut până acum locuri de muncă și in­ves­tiții importante din cauza acestor ONG-uri finanțate de străini. Valoarea minereului de aur din județul Hunedoara ar fi de minimum 10 miliarde de dolari.
Dar, iată că lucrurile nu s-au terminat, iar activiștii de mediu au pierdut o primă rundă, la Tribunalul Cluj. Activiștii au cerut judecătorilor să anuleze avizul de mediu dat de APM Deva în 18 august pentru PUZ-ul investiției, pentru SAMAX România. Așadar, un succes important pentru investitorii care pot merge mai departe.
Exploatarea de la Rovina, care nu va folosi cianuri, este planificată pe o perioadă de 17 ani și ar avea un impact redus asupra mediului. Producția me­die anuală preconizată este de circa trei tone de aur și 9.000 de tone de cupru. „Sterilul va fi depus uscat, iar me­diul va fi readus în starea inițială simultan cu exploatarea”, arată cei de la companie. Conform raportărilor fă­cute la bursa de minerit din Canada, „Valea de la Rovina are aproape șapte milioane de uncii de aur și aproape un miliard și jumătate de livre de cupru”, preciza într-un comu­ni­cat Scott Moore, CEO al Euro Sun Mining. Astfel, la cotațiile de astăzi, zăcământul de aur de la Rovina ar valora peste 11 miliarde de dolari.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura